Hoppa till huvudinnehåll

”Inte givet att det blir något brexit-avtal”

EU:s förre kommissionär och nuvarande Brexitförhandlare, fransmannen Michel Barnier
Vi är förberedda på att det inte blir något avtal om brexit, säger Michel Barnier. EU:s förre kommissionär och nuvarande Brexitförhandlare, fransmannen Michel Barnier Bild: EPA/OLIVIER HOSLET eu-kommissionär michel barnier

Hela EU är enigt om att nå ett avtal med Storbritannien om villkoren för brexit. Samtidigt förbereder sig unionen på svåra förhandlingar och på att ett avtal kanske inte blir av, säger unionens chefsförhandlare Michel Barnier, och uppmanar britterna att skynda till förhandlingsbordet.

Det är inte EU:s mål att straffa Storbritannien i brexitförhandlingarna, säger unionens chefsförhandlare Michel Barnier.

Barnier hänvisade till rapporter där anonyma källor uppger att EU tänker kräva brittiska regeringen på över 100 miljarder euro i samband med brexit.

EU-kommissionen har tidigare signalerat att Storbritannien ska betala för de utgifter som orsakas av beslut landet har varit med om att bestämma om.

Kommissionen vill också att britterna ska betala för en del av de utgifter som uppstår i och med brexit, bland annat då EU-myndigheter ska flyttas från Storbritannien.

Den så kallade sluträkningen för brexit har tidigare spekulerats ligga på kring 60 miljarder, men varken EU eller Storbritannien har gett några konkreta siffror.

Enligt Barnier är det också omöjligt att uppskatta någon summa innan detaljerna kring brexit börjar klarna.

– Det är inte vår avsikt att straffa britterna eller kräva dem på en check in blanko, säger Barnier.

”Vi tänker inte betala 100 miljarder”

Barnier hänvisade till den brittiska brexit-ministern David Davis uttalanden till BBC tidigare på onsdag.

– Vi kommer att respektera våra löften vad gäller ekonomiska åtaganden. Men vi kommer inte att betala 100 miljarder, säger Davis.

Barnier slog också ner rapporterna om summor på 100 miljarder. Förhandlingarna är enligt Barnier ännu inte ens formellt i gång, och är därför långt ifrån det skedet där några summor kan diskuteras.

Barnier säger att förhandlingarna kan anses vara på god väg om man i oktober har kommit överens om hur summan ska räknas ut.

David Davies, brexitminister.
Viktigaste är att lösa frågorna om fortsatta rättigheter för våra medborgare i EU och EU-medborgare i Storbritannien, säger brexit-minister David Davis. David Davies, brexitminister. Bild: EPA/WILL OLIVER David Davis,Tories,Brexit

Förhandlingarna kommer att bli svåra

Barnier försökte idag dämpa förväntningarna om att det snart kommer att finnas något konkret att säga om brexit-förhandlingarna.

Han beskrev sitt möte med premiärminister Theresa May och Davis som vänligt, men påpekade att förhandlingarna inte hänger på några personliga kontakter.

Barnier förutspådde också att förhandlingarna kommer att bli svåra och riktade också vad som kan tolkas som dold kritik mot den brittiska regeringens uttalanden om förhandlingarna.

– Det är mycket komplicerade frågor som ska diskuteras, säger Barnier.

– Det finns de som säger att brexit inte kommer att föra med sig några materiella konsekvenser för våra liv eller att förhandlingarna kan skötas snabbt och smärtfritt. De som säger det talar inte sanning.

Barnier säger också att beslutet att hålla förtida val i Storbritannien knappast kan ses som en konstruktiv lösning vad brexit-förhandlingarna gäller, då det betyder att de igen skjuts upp.

Enligt Barnier innebär valet att det kommer att återstå 16 månader tills britterna lämnar EU att ro iland ett avtal efter valet.

Tidtabellen är mycket utmanande med tanke på att liknande förhandlingar aldrig har förts och att så mycket måste lösas.

– Det är hög tid att britterna kom till förhandlingsbordet. Vi är färdiga att inleda formella förhandlingar så fort britterna går med på det.

– Tiden är knapp, mycket knapp. Dagarna går snabbt, säger Barnier som tillade att avtalet dessutom måste godkännas av nationella parlament.

Barnier antydde att britternas ovilja att inleda förhandlingar kan äventyra hela avtalet.

– Vi är alla ense om att ett avtal skulle vara den bästa lösningen, säger Barnier.

– Men vi är samtidigt förberedda på att det inte blir något avtal före brexit.

Viktigt lösa frågor om rättigheter

Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till ett möte på kommissionen 21.10.2016
Theresa May och Jean Calude Juncker rapporterades ha grälat om brexit-förhandlingarna då Juncker besökte May i London. Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnas av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till ett möte på kommissionen 21.10.2016 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Theresa May,Jean-Claude Juncker

Davis säger till BBC att frågan om EU-medborgares och brittiska medborgares rättigheter kan och ska lösas separat från de övriga förhandlingarna.

Davis menade att tyska tidningen Frankfurter Allgemaines rapportering som tyder på att premiärminister Theresa May vill behandla EU-medborgare som vilka som helst utlänningar bosatta i Storbritannien inte stämmer.

– Det är allas intention att nå en generös lösning, som innebär att EU-medborgare skulle ha i stort sett samma rättigheter som idag och att samma ska gälla brittiska medborgare utomlands i EU-länder, säger Davis.

Enligt Davis borde frågan lösas snabbt så att de berörda människorna slipper oroa sig över sin framtid.

Frågan om rättigheterna ingår i det första skedet av förhandlingarna.

Barnier säger att EU-länderna är ense om att brexit inte ska påverka rättigheterna för vare sig britter eller EU-medborgare.

Han var ändå mer dämpad vad gällde möjligheterna att lösa frågan snabbt än Davis.

– Jag tror att vi kan räkna det som goda framsteg om vi är ense om tidsfristerna för när och vem de medborgerliga rättigheterna ska gälla kring oktober eller november, säger Barnier.

Barnier menar att rättigheterna ska gälla britter eller EU-medborgare som flyttar före Storbritannien formellt lämnar unionen.