Hoppa till huvudinnehåll

Intresset för språk rasar i huvudstadsregionen – "Det räcker inte med engelska"

Spanskalektion i Brändö gymnasium.
En lektion i spanska ska börja i Brändö gymnasium i Helsingfors. Den sjätte kursen handlar bland annat om Latinamerika. Spanskalektion i Brändö gymnasium. Bild: Yle/Kristian Svensson spanskundervisning

I de svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors ökar andelen studerande som väljer att endast läsa två språk utöver modersmålet. De första kurserna i främmande språk lockar många, men i ett senare skede väljer allt fler att avbryta språkstudierna.

Nästan en tredjedel av eleverna läser endast två språk i de tre svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors, i praktiken oftast engelska och finska. År 2010 var det ännu nästan 80 procent som läste tre eller fyra språk, på fem år har andelen sjunkit till under 70 procent.

Det här framgår av siffror i utbildningstjänstens statistiktjänst.

Intresset för den långa engelskan har hållits på en stabil nivå, men framför allt de korta språken har fått ge vika för andra ämnen. I Brändö gymnasium i Helsingfors syns det här i spanskundervisningen.

Att välja fler kurser i historia skulle säkert vara ett lättare alternativ än att läsa ett språk, men jag valde spanskan av andra orsaker.― Benjamin von Koskull, gymnasietvåa, Brändö gymnasium

De första kurserna lockar fortfarande många, men i ett senare skede väljer allt fler att avbryta språkstudierna. Så är inte fallet för Jenna Huvinen, som går i tvåan i gymnasiet.

- Spanska har alltid intresserat mig. Mitt intresse väcktes då jag själv besökte Spanien, säger Jenna Huvinen.

Språk anses ofta vara mer tidskrävande jämfört med andra ämnen. För Benjamin von Koskull var det ändå inte en orsak att lämna bort ett språk.

- Att välja fler kurser i historia skulle säkert vara ett lättare alternativ, men jag har valt spanska av andra orsaker, till exempel för att det är intressant och kan vara till nytta i framtiden, säger von Koskull.

Brändöelever som valt att läsa spanska.
Jenna Huvinen, Anton Monnberg och Benjamin von Koskull går i gymnasietvåan i Brändö. De tycker att det är viktigt att kunna andra främmande språk än engelska. Brändöelever som valt att läsa spanska. Bild: Yle/Kristian Svensson anton monnberg

Också Anton Monnberg tycker att man har mycket nytta av att behärska andra främmande språk än enbart engelska.

- Jag var i Frankrike för att delta i EM-mästerskapen i badminton. Spanien var förstås med och jag kunde åtminstone förstå en del. Ännu kan jag inte tala så bra med spanjorer, men det siktar jag på, säger Monnberg.

Hélène Nordberg undervisar i spanska och franska i Brändö gymnasium i Helsingfors.
Hélène Nordberg undervisar i spanska och franska i Brändö gymnasium. Hélène Nordberg undervisar i spanska och franska i Brändö gymnasium i Helsingfors. Bild: Yle/Kristian Svensson spansklärare

Spansklärare: Imperfekt får elever att kasta in handduken

Hélène Nordberg undervisar i spanska och franska i Brändö gymnasium. Enligt Nordberg lockar de första kurserna fortfarande många elever.

- Det kan vara upp till hundra som vill läsa den första kursen i spanska. När språket blir svårt avbryter man. Förfluten tid brukar vara stötestenen för många, säger Nordberg.

Nordberg tror att det minskade intresset för språk beror på att elever upplever mera stress än tidigare.

- Jag tror att det beror på att man ska ha 75 kurser. Det är stress och så är det jobbigt med en kurs i språk och så väljer man hellre något som är lättare, säger Nordberg.

Förfluten tid brukar vara stötestenen för många.― Hélène Nordberg, lärare i spanska och franska, Brändö gymnasium
Den här boken används i spanskundervisningen i Brändö.
Den här boken används i spanskundervisningen i Brändö gymnasium. Den här boken används i spanskundervisningen i Brändö. Bild: Yle/Kristian Svensson spanska

Sukol: Intresset för språk har minskat dramatiskt

Språklärarförbundet i Finland uttrycker en stor oro för att intresset för främmande språk har minskat. Framför allt syns det här i statistiken över hur många som skriver främmande språk i studentexamen.

- Mängderna har minskat ganska dramatiskt. Den långa engelskan har hållits på en stabil nivå, men alla andra språk pekar neråt, säger Sanna Karppanen, ordförande för Språklärarförbundet.

Karppanen poängterar ändå att det här inte är hela sanningen. Det finns också en del som läser ett språk men låter bli att avlägga provet i studentexamen. Språklärarförbundet riktar skarp kritik mot att till exempel ett kort språk ger låga initialpoäng då en student söker sig vidare till universitets- elller yrkesutbildningar.

- Poängsättningen är säkert den största orsaken till det minskade intresset för språk. Det är alldeles naturligt att en abiturient räknar ut vad det lönar sig att skriva i studentexamen för att få bästa möjliga poäng, säger Karppanen.

Intresset har minskat dramatiskt. Den långa engelskan har hållits på en stabil nivå, men alla andra språk pekar neråt.― Sanna Karppanen, ordförande för Språklärarförbundet.

Poängsättningen varierar läroinrättningarna emellan. Till exempel vid Svenska social- och kommunalhögskolan ger vitsordet C i ett kort språk en poäng, medan samma vitsord i ett realprov ger tre poäng.

"Engelska räcker inte"

Språk kan inte läras ut med tvång, anser Sanna Karppanen vid Språklärarförbundet. Bästa sättet att öka intresset för främmande språk är att göra det mer lockande att lära sig språk.

- Till exempel med poängsättning kunde språk göras mer lockande. Engelskan hör till allmänbildningen, men det räcker inte att behärska engelska. Tänker vi på världsmarknaderna eller på världen överhuvudtaget så behövs också andra språk. Det handlar om både arbetsmarknaderna och ekonomi, men också om allmänbildning, säger Karppanen.

Också läraren Hélène Nordberg påminner att man ofta kan råka ut för situationer där språkkunskaper kommer till nytta.

- Jag hade precis en elev som var till Frankrike och råkade ut för en stöld. Då han skulle polisanmäla stölden talade polisen inte ett ord engelska. Jag som lärare i franska jublar ju förstås för han kunde förklara ärendet på franska, säger Nordberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.