Hoppa till huvudinnehåll

Kritik mot maten vid Malmska sjukhuset

Malmska sjukhuset i Jakobstad
Malmska sjukhuset i Jakobstad Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,malmska sjukhuset

Marita Salmu i Jakobstad är kritisk mot maten på Malmska sjukhuset i Jakobstad. Hennes mor var intagen några månader från mitten av januari framåt fram till påsken och under den tiden blev hennes mor bara skinn och ben som Marita uttrycker saken. Sjukhuset har råkat ut för tre stora omställningar i kosthållet vid nyåret.

Jakobstad bolagiserade kosthållet som en del av de tekniska stödfunktionerna från årsskiftet, i samma veva övergick staden till så kallad cook och chill tillredning för sjukhusets och skolornas del. Malmskas kök blev i samma veva utdömt av hälsovårdsmyndigheterna och renoveringen blir klar först om ett år.

Malmska sjukhusets kök renoveras
Malmskas kök från utsidan. Malmska sjukhusets kök renoveras Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,kök,malmska sjukhuset

Marita Salmus mor magrade kraftigt på kort tid

Marita Salmus dementa mor halkade och bröt lårbenshalsen på hösten men operationerna ledde inte till önskat resultat och hon blev rullstolsburen. Hon låg intagen intagen på sjuhus från mitten av januari till påsken och under den tiden magrade hon kraftigt.

- Jag tänkte först att det att hon magrar beror på hennes sjukdom, hon blev bara skinn och ben på några månader.

- Jag frågade personalen på bäddavdelningen vad får mamma egentligen. Jag fick svaret att det var fil på morgonen och yoghurt på kvällen.

Maritas mor fick förstås lunch och middag, men det är enligt Marita för lite med en filkopp på morgonen. En dement person behöver dessutom hjälp med maten som i det här fallet dessutom måste vara mosad. I det här skedet började Marita Salmu tala med personalen om maten. Personalen meddelade att diskussioner om maten förts med Alerte Ab som är det kommunala bolaget som har hand om stödfunktionerna som kosthållet kallas i Jakobstad.

- Alerte hade inte kunnat lova att de kunde hämta speciellt mycket varierande mat till avdelningarna så att patienter skulle få mera personlig mat, säger Marita Salmu.

- Jag tog kontakt med översköterskan som sade att det är bra att anhöriga tar fram saken eftersom de haft problem med att få ändringar till stånd, det har kommit mycket klagomål.

Marita Salmu i Jakobstad
Marita Salmu. Marita Salmu i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,salmu

Räcker personalen på sjukhuset för att mata folk vid behov

En dement person behöver ofta hjälp med maten och det kan ta en lång tid att äta. Ifall maten inte är mosad måste den kanske delas i små bitar och allt tar tid.

- Jag har uppfattat att personalen inte räcker till, när jag hälsat på har jag matat min mamma men jag har en annan släkting på sjukhus och personalen har genast frågat om jag kan mata också den personen.

- Personalen har så mycket att göra med annat arbete, sen finns det patienter som inte klarar av att be om nånting, inte får maten från bordet. När man hamnar att mata flera patienter kan det hända att patienterna inte får sin mat varm.

- Det hör till avdelningens ansvar att se till att patienter får i sig den mat de behöver, säger chefläkare Pia-Maria Sjöström.

Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad
Pia-Maria Sjöström. Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,pia-maria sjöström

Fungerar det i praktiken?

- Inte har jag nånsin fått någon respons på att det inte skulle fungera men det kan finnas många orsaker till att man går ner i vikt när man är sjuk.

Alertes vd, Håkan Forss har inte gått att nå för en kommentar.