Hoppa till huvudinnehåll

Modedesigner Minna Palmqvist vill spränga provdockans gränser

Minna Palmqvist med ett knippe rosa ballonger
Minna Palmqvist med ett knippe rosa ballonger Bild: Yle/Helena von Alfthan minna palmqvist

Ålandsbördiga modesdesignern Minna Palmqvist utmanar sig själv med att göra kläder på provdockor som inte liknar någon riktig person. Palmqvist som nu ställer ut i Esbo vill ifrågasätta den utseendenfixering som finns i dagens samhälle.

På tisdag står Minna Palmqvist själv på en stege i konstmuseet Emma och hänger upp ballonger. En liten pojke på kanske ett år har tagit en av de rosa ballongerna och springer omkring i Weegee-husets aula. Installationen har blivit något av en signatur för Palmqvist.

- Det här är en installation som jag gjorde första gången 2009. Jag bygger en kropp av rosa ballonger. Installationen pratar som allt mitt arbete om hur vi ser på våra egna kroppar och andras kroppar. Den här visar hur jag upplever att folk känner inför sina egna kroppar, att dom är väldigt oregerliga, säger Minna Palmqvist.

Minna Palmqvist står på en stege och hänger upp rosa ballonger i en kedja som hänger från taket i Wee-Gee-huset
Ballongerna ska bli en installation, som ska vara lika oregerlig som kroppen kan kännas för många. Minna Palmqvist står på en stege och hänger upp rosa ballonger i en kedja som hänger från taket i Wee-Gee-huset Bild: Yle/Helena von Alfthan minna palmqvist

Efter uppväxten på Åland studerade Minna Palmqvist först vid dåvarande Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo, för att slutföra sin utbildning på Konstfack i Stockholm där hon idag bor. I sin design vill hon ifrågasätta den utseendepress som finns i samhället.

- Om man tänker på hur stora kvinnliga politiker tas emot så ska det alltid diskuteras vad de hade på sig. "Var inte den där kjolen lite olämpligt kort, oj nej vad hon ser tantig ut, är hon inte lite tjock". Det gör vi inte med manliga politiker, de bedöms på helt andra grunder, säger Minna Palmqvist.

Minna Palmqvist poserar med rosa ballonger
Minna Palmqvist bär en t-shirt från sin egen kollektion. Minna Palmqvist poserar med rosa ballonger Bild: Yle/Helena von Alfthan minna palmqvist

Hon är finlandsaktuell med utställningen “For fashions sake” på konstmuseet Emma i Esbo, där flera nordiska modedesigners ställer ut mode som står på gränsen till konst.

I själva utställningssalen visar Palmqvist en skjorta med jeans och en rosa blus med ovanlig form.

- Jag konstruerar på ett sätt som diskuterar kring kroppen. Skjortan här har jag konstruerat på en provdocka som jag har gjort i ett projekt som heter No body, därför får den en helt annan form än vad vi är vana vid.

En rosa assymetrisk skjorta hänger på en svart provdocka , i bakgrunden andra provdockor med kläder på
Skjortan har Palmqvist gjort på en provdocka med ovanlig form. Men som plagg är den användbar. En rosa assymetrisk skjorta hänger på en svart provdocka , i bakgrunden andra provdockor med kläder på Bild: Yle/Helena von Alfthan konstmuseet emma

Provdockorna som Minna Palmqvist låtit göra inom projektet No body ser inte ut som riktiga människor. De har utbuktningar och märken efter för trånga underkläder. Att använda en sådan provdocka för att göra kläder är en utmaning, berättar Palmqvist.

- Vi har en så otroligt snäv syn på skönhet. Provdockan är något som man som modeskapare ofta återkommer till och jobbar på. De ser alltid likadana ut och oftast är de i storlek small. Jag ville diskutera att vad gör det med oss att vi hela tiden tittar på samma typ av form.

Det går att hålla fast vid sina ideal som modedesigner

Minna Palmqvist designar kläder i eget namn men arbetar också som konsult för stora modeföretag. I sitt eget företag vill hon hålla fast vid sina värderingar, feminism och hållbar utveckling. Hon säger det är kämpigt men det går att hålla fast vid sina ideal i modebranschen.

- Det kanske inte går när man är inne på alla företag. Då man frilansar för någon annans företag finns det förstås gränser för vad som är okej och inte är okej. Men det går att följa sina ideal, det är inte lätt men det går. Jag ser runt omkring att vi är många flera som försöker hålla vid andra ideal och titta på mode på ett nytt sätt.

Utställningen “For fashions sake” öppnar den 3 maj med vernissage som är öppen för alla. På utställningen deltar tretton modeskapare vars verk belyser gränserna mellan mode och bildkonst.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Varför är musikskolan främst inriktad på klassisk musik?

  Tidigare var det endast klassisk musik som gällde i musikskolorna. Nuförtiden har en del musikskolor en pop- och rocklinje men varför är det fortfarande den klassiska musiken som dominerar? Mika Westerlund drar pop- och rocklinjen på Musik- och kulturskolan Sandels och tror att populärmusiken småningom kommer att få en starkare roll.

 • Barbora Xu vill ena Åboborna på stor konsert

  Hon sjöng och samlade folk på torget efter terrordådet.

  Det var hon som satt och spelade och sjöng invid gravljusen och blommorna på Salutorget på fredagkväll. Bilder av henne fanns i stora internationella medier som The Guardian. Barbora Xu är Åbobo med tjeckiska rötter. Hon spelade på ett kinesiskt stränginstrument som påminner om finsk kantele. Hon sjöng på finska och kinesiska. Nu vill hon samla alla Åbobor till gemensam konsert.

 • Bokrecension: Tre bröder i tragglande kamp med kärleken och konsten

  Joakim Groths roman är en tidsskildring och generationsroman

  Joakim Groth, som är känd för sina lysande regiarbeten och pjäser för Teater Mars och Svenska Teatern, är nu aktuell med romanen Tre bröder. Det har hunnit gå drygt 35 år sedan den förra som hette Världen enligt Edi.

 • Prillan plingar på: Noux

  Kommer Prillan att överleva?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det fjärde avsnittet besöker hon Noux.

 • Teaterrecension: Med rivningskulan genom Tjechovs förstlingsverk

  Dead Centre har gästat Finland med ”Chekhov’s First Play”.

  I Chekhov’s First Play tar den irländsk-brittiska teatergruppen Dead Centre avstamp i Tjechovs första pjäsförsök och kapar det för sin egen betraktelse över glappet mellan illusion och verklighet, både i livet och teatern.

 • Föredragsmaraton: Soffgruppens utveckling - från sällskapskultur till tv

  Soffgruppens intåg - det mjuka 70-talet.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Minna Sarantola-Weiss som är expert på soffgruppens roll i välfärdssamhället.

 • Bokrecension: Tecken på fuskbygge i annars imponerande villa-thriller

  Blå Villan placerar mysmysteriet i bloggar och skogar.

  Övergrepp, bloggtroll och biljakter skakar om småstadsidyllen i Eva Frantz senaste deckare Blå Villan. Men trots den skickliga blandningen av mys och mysterium känns romanen inte helgjuten, skriver frilanskritikern Adrian Perera.