Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ryssland och FBI kostade mig valsegern, säger Clinton

Närbild av Hillary Clintons ansikte i profil.
- Om valet hade varit den 27 oktober, skulle jag vara er president, sade Hillary Clinton till CNN. Valet hölls den 8 november. Närbild av Hillary Clintons ansikte i profil. Bild: EPA/WIN MCNAMEE / POOL Hillary Clinton

Hillary Clinton menar att hon hade vunnit USA:s presidentval om det hade hållits några dagar tidigare. Den amerikanska it-jätten Apple har under årets första kvartal sålt en halv miljon färre telefoner än i fjol.

Inrikes:

Europaparlamentarikern Nils Torvalds verkar bli Svenska Folkpartiets presidentkandidat, visar en rundringning som FNB har gjort bland riksdagsledamöter och partistyrelsemedlemmar. SFP:s partifullmäktige diskuterar presidentkandidaturen i helgen.

Riksdagen diskuterar i dag regeringens budget. Där ingår bland annat lägre dagisavgifter och mer pengar till försvaret och polisen.

Facebook är åter föremål för kraftig kritik. Den här gången anklagas mediejätten för att vilja rikta reklam till sårbara unga användare vars uppdateringar tyder på kroppsnojor och osäkerhet.

De nordiska ländernas försvarsministrar möts i Åbo i dag. På agendan står försvarssamarbete.

Utrikes:

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har för första gången kommenterat sin förlust i en längre intervju. Clinton säger till CNN att hon tar ansvar för förlusten, men att Rysslands inblandning, och FBI:s agerande påverkade utgången i valet.

Teknologiföretaget Apples omsättning och telefonförsäljning blev sämre än förväntat under årets första kvartal. Det framkom när företaget presenterade sin delårsrapport för perioden januari till mars.

För Mohammad tog livet en tråkig vända då han som en av 16 afghanska asylsökande tvångsdeporterades från Finland. Utan kontakter till bostad eller arbete blir det en svår tillvaro för de deporterade i det krigsdrabbade och oroliga Afghanistan.

Klart eller halvklart väder:

Vädret är klart eller halvklart, på dagen i öster dock molnigare, men mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 8...14 grader, Svag eller måttlig vind omkring nord. I landets norra delar är det kallare och halvklart till mulet och vid östgränsen några skurar av regn eller blötsnö.

  • Ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors startar i höst

    Den nya linjen kommer att gå två gånger i veckan.

    Den nya linjen mellan Vasa och Helsingfors kommer att gå två gånger i veckan och trafikeras av flygbolaget Norwegian. Det har en stor betydelse för Vasaregionen, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

  • Japans kronprinspar besöker Fiskars

    Paret ska ta del av den finska hälsovården och kulturen.

    Det japanska kronprinsparet är i Finland den 2-5 juli och träffar president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Gullranda i Nådendal den 3 juli. De åker även till Fiskars under sitt Finlandsbesök.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes