Hoppa till huvudinnehåll

SFP:s potentiella presidentkandidat Nils Torvalds: Jag vill föra EU-debatten i Finland

Porträtt av Nils Torvalds i grå kostym och runda bruna glasögon.
Porträtt av Nils Torvalds i grå kostym och runda bruna glasögon. Bild: Lehtikuva Nils Torvalds,nils torvalds

Det ser ut som att Europaparlamentarikern Nils Torvalds blir Svenska Folkpartiets presidentkandidat i valet nästa år, det visar en rundfrågning bland partiets riksdagsledamöter och partistyrelsemedlemmar.

Torvalds själv säger att det är partifullmäktige som väljer, men att han är redo att axla ansvaret och föra en värdebetonad samhällsdebatt med internationellt perspektiv.

Nils Torvalds var det mest populära namnet i en rundringning som Finska Notisbyrån gjort bland SFP:s riksdagsledamöter och partistyrelsemedlemmar.

Andra namn som lyftes upp i rundfrågningen var partiordförande Anna-Maja Henriksson – som inte är villig att ställa upp –, Mikaela Nylander samt SFP:s kandidat i valet 2012, Eva Biaudet, som säger att diskussionen inom partiet måste komma igång innan hon ger besked.

"Jag tror att jag kan det ganska bra"

Nils Torvalds är däremot beredd att tacka ja. Bland de tillfrågade beskrivs han som kunnig och erfaren. Själv anser han sin internationella erfarenhet vara en av de främsta styrkorna som skulle hjälpa honom att lyfta fram bland annat viktiga internationella ärenden vid en eventuell kampanj.

– Presidentvalsdiskussionen kretsar kring värden och globala frågor. I den debatten ingår EU:s problem och unionens roll i miljöfrågor och naturligtvis Förenta Staterna och Ryssland. Jag har bott i båda länderna i flera år, så jag tror att jag kan det ganska bra.

”Jag vill ta EU-debatten”

Som Europaparlamentariker sedan år 2012 och den liberala Alde-gruppens vice ordförande är Torvalds också välförberedd inför en debatt om Europeiska Unionens framtid.

– I och med att jag vet att Frankrikes presidentkandidat Emmanuel Macron redan talat om reformer med Angela Merkel kommer den här frågan att komma över oss senast nu i september och det passar mig alldeles utomordentligt – jag vill föra den debatten i Finland.

– Det finns också många viktiga inrikesfrågor. Just nu har vi en rätt blygsam debatt om den ökande bristen på jämlikhet och utvecklingsmöjligheter för ungdomar. Jag tror att vi också måste ta den moraliska debatten.

Jag tror att tiden att säga att jag väntar på en bättre kandidat har gått― Nils Torvalds

Tidigare kommenterade Torvalds till FNB att han är redo att ställa upp om partiet inte hittar en bättre kandidat, men ser det ut som om väntetiden ha gått om.

– Det var ett svar som jag gav medan sonderingen var på gång. Jag tror inte att man ska komma in i en dylik diskussion genom att vara stöddig, utan man måste visa en viss ödmjukhet, eftersom det inte är jag som fattar beslutet. Jag tror att tiden att säga att jag väntar på en bättre kandidat har gått.

Viktigt att SFP deltar i den stora samhällsdiskussionen

Nils Torvalds tycker att det är viktigt att SFP deltar i presidentdebatten genom en egen kandidat.

– Det är den stora samhälleliga diskussionen i Finland, det har bara blivit så.

– Någon kan tycka att det är ologiskt, att det skulle vara mycket viktigare att föra den diskussionen inför ett kommunalval eller ett riksdagsval, men presidentvalskampanjen är helt enkelt den stora samhällsdiskussionen. Inget parti kan lämna sig utanför den.

SFP:s partifullmäktige diskuterar presidentkandidaturen inkommande helg.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes