Hoppa till huvudinnehåll

Slutet på en era: Francesco Totti lägger av

Francesco Totti, hösten 2016.
Francesco Totti avslutar karriären efter pågående säsong. Francesco Totti, hösten 2016. Bild: All Over Press Francesco Totti

En av de största klubblagsikonerna i modern tid avslutar sin långa karriär efter denna säsong. Efter 25 år i AS Roma har det blivit dags för Francesco Totti att lägga av.

Få fotbollsspelare förknippas lika starkt ihop med en klubb som Francesco Totti.

Den i dag 40-årige mittfältslegendaren kom till AS Roma som 16-åring 1992, gjorde debut i representationslaget den 28 mars 1993 och tar den 28 maj 2017 farväl som den största klubbikonen i historien.

Matchen hemma mot Genoa blir Tottis sista. Efter 24 år är det dags att sätta punkt för en karriär som hämtat med sig titlar i Serie A, italienska cupen, italienska supercupen och VM (med Italien 2006).

AS Roma-fansens banderoll på Francesco Totti, våren 2017.
Francesco Totti är AS Roma-fansens stora favorit. AS Roma-fansens banderoll på Francesco Totti, våren 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Francesco Totti

– Det finns en överenskommelse med klubben att det här är hans sista år, sedan blir han direktör, berättar Romas sportchef Monchi enligt Football-Italia.

– Francesco är Roma, jag vill vara så nära honom så möjligt. Jag ser fram emot att lära mig bara någon procent av allt han kan.

Totti kom till klubben som 13-åring 1989 och har varit klubben trogen sedan dess. Det sägs att han upptäcktes av en talangscout när han som tioåring stod och jonglerade med en boll.

Totti, som burit kaptensbindeln i Roma sedan 1998, har spelat 616 matcher för Romklubben och gjort 250 mål – båda serierekord i Italien.

Yle – FNB – TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport