Hoppa till huvudinnehåll

Theresa May anklagar EU för att försöka påverka valet

Theresa May håller tal utanför Downing Street 10.
Theresa May håller tal utanför Downing Street 10. Bild: EPA/ANDY RAIN Theresa May,10 Downing Street

Storbritanniens premiärminister Theresa May har på onsdagen träffat drottning Elizabeth II för att formellt upplösa parlamentet inför det tidiga parlamentsvalet den 8 juni. Samtidigt riktade May syrlig kritik mot ”byråkraterna i Bryssel”.

I ett tal utanför Downing Street 10 sade May att vissa i Bryssel inte vill att förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU ska lyckas, samt att EU med flit verkar vilja påverka resultatet i parlamentsvalet.

- Storbritanniens utgångspunkt i förhandlingarna har felrapporterats i kontinental media. EU-kommissionens förhandlingsposition har hårdnat. Europeiska politiker och myndigheter har hotat Storbritannien. Allt detta kommer med flit nu, för att påverka valet den 8 juni, sade May.

Juncker mjuknade: "May är en tuff lady"

Kommentaren om felrapportering i media hänvisar till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, som i helgen rapporterade att EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker efter en middag med Theresa May sade att han är ”10 gånger mer skeptisk än jag var innan”.

Till Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade Juncker att May verkar vara ”från en annan galax”.

Juncker konstaterade på onsdagen att han ångrar att detaljer från det enligt medierapporteringen spända mötet med May läckte ut till pressen.

Juncker betonade att han respekterar May som en ”tuff lady” och konstaterade att han uppskattar henne som person.

"Vi betalar inte 100 miljarder"

Samtidigt har EU:s och Storbritanniens gräl om hur mycket Storbritannien ska betala EU i samband med brexit blivit offentligt. EU kräver enligt en rapport att Storbritannien ska betala över 100 miljarder euro när landet lämnar unionen.

Det har tidigare spekulerats att den summan skulle ligga på kring 60 miljarder, men varken EU eller Storbritannien har gett några konkreta siffror.

Den brittiska brexit-ministern David Davis konstaterade tidigare på onsdagen i en intervju för BBC att Storbritannien inte kommer att betala 100 miljarder.

- Vi kommer att respektera våra löften vad gäller ekonomiska åtaganden. Men vi kommer inte att betala 100 miljarder.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har slagit ner rapporterna om 100 miljarder – förhandlingarna är i ett för tidigt skede för att några konkreta summor ska kunna diskuteras, enligt Barnier.

Det brittiska parlamentet upplöstes vid midnatt. Landet är nu officiellt utan parlament fram till valet den 8 juni.

Källor: Reuters, BBC, AP, Yle

Läs också