Hoppa till huvudinnehåll

Hemvården upprör Helsingforspolitiker: "Vi skulle inte spara på barn så här"

Äldrevård.
Arkivbild. Äldrevård. Bild: Marko Väänänen ålderdomshem

Politiker från flera olika partier är överens om att hemvården av äldre Helsingforsbor inte fungerar. Hemvårdens tillstånd debatterades länge i fullmäktige på onsdag.

Helsingfors har gjort en uppföljning av hur väl man följt den några år gamla lagen om äldreomsorg. När Helsingfors fullmäktige behandlade uppföljningen av äldrevårdsplanen i går kom en stor del av diskussionen att handla om hemvården.

Politiker från flera olika partier talade i fullmäktigesalen om att hemvården inte fungerar.

Gunvor Brettschneider från SFP poängterade att andelen invånare över 75 hela tiden stiger men att staden inte lyckas förbättra livskvaliteten för dem som bor hemma.

Zahra Abdulla (VF) sade att det är en vacker tanke att alla ska få skötas i sitt hem men att hon vet vad realiteterna är - närvårdarna har för många klienter och inte alls tillräckligt med tid.

Ingen skulle acceptera att man sparade pengar på barn så här, att barn låg hemma ensamma och en skötare tittade in då och då.― Pekka Saarnio, vänsterförbundet

Vänsterförbundets Pekka Saarnio inledde med att säga att han alltid understött tanken att folk ska bo hemma, men att det i dag är många äldre som är på alldeles fel plats när de bor hemma.

- Vi har alldeles för få servicebostäder, sade Saarnio, och kritiserade starkt sparandet inom äldrevården.

- Ingen skulle acceptera att man sparade pengar på barn så här, att barn låg hemma ensamma och en skötare tittade in då och då. Och det hjälper inte med digitala tjänster om man varken hör eller ser, sade Saarnio.

Också Samlingspartiets Arja Karhuvaara sade att det är dags att överge tanken om att hemvård är bäst för alla och i stället ge folk tillgång till trygga boenden.

- Det är hemskt att människor som är bundna till sin säng tvingas bo ensamma hemma. Jag hoppas att nästa fullmäktige verkligen prioriterar det här bättre, sade Karhuvaara.

Det är hemskt att människor som är bundna till sin säng tvingas bo ensamma hemma.― Arja Karhuvaara, Saml.

De grönas Outi Alanko-Kahiluoto höll med om önskemålet att nya fullmäktige, som tillträder i juni, borde prioritera äldrevården. Hon påpekade att det enligt lagen är hemvården som gäller, att anstaltsvård ska ges bara om finns medicinska skäl till det, men:

- Det betyder att vi måste öka resurserna inom hemvården.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen