Hoppa till huvudinnehåll

Ja till "Trumpcare" i representanthuset

Den republikanske talmannen Paul Ryan i USA.
Republikanska talmannen Paul Ryan Den republikanske talmannen Paul Ryan i USA. Bild: EPA / JIM LO SCALZO Paul Ryan,USA,talman,Republikanska partiet

Det amerikanska representanthuset har med siffrorna 217 mot 213 röstat igenom ett förslag som är tänkt att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas signaturreform, sjukförsäkringslagen "Obamacare". Men mycket återstår innan ett nytt sjukförsäkringssystem kan vara på plats i USA.

Omröstningen föregicks en ovanligt känsloladdad debatt där Demokraterna förkastat förslaget med motiveringen att det gör sjukförsäkring för dyr för dem som behöver den mest och att den skulle lämna miljoner människor oförsäkrade.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi vädjade till ledamöterna att rösta nej till det hon kallade "Trumpcare", med motiveringen att det skulle beröva miljoner amerikaner möjligheten till sjukförsäkring.

- De flesta människor vet inte vilka deras representanter är, men de kommer att veta när ni röstar bort deras sjukförsäkring, sade hon och riktade sig till förslagets anhängare.

Den republikanske talmannen Paul Ryan och andra republikaner har i veckor övertalat, sockrat, kompromissat och på andra sätt försökt få ihop rösterna som krävs för att uppfylla president Donald Trumps vallöfte.

Text: FNB-TT

Läs mera:

Obamacare ett steg närmare slutet - omröstning om att ersätta vårdreformen

USA:s representanthus väntas i dag rösta om ett omarbetat förslag till ny sjukvårdslag, som ska ersätta delar av Obamacare. Den här gången har Donald Trump lobbat hårt för förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes