Hoppa till huvudinnehåll

Läkare varnar: Din misstänkta borrelios kan vara någon annan sjukdom

Fästing på hud
Fästing på hud Bild: Yle/Jessica Edén fästingar,Kumlingesjukan,borrelios,fästing

Fästingarna och därmed också borreliabakterien har spridit sig. Numera kan man bli smittad längs hela vår kustremsa i södra och mellersta Finland. Infektionsläkaren Ville Holmberg vill ändå inte skrämma upp någon. Enligt Holmberg får finländarna bra vård på hälsocentralerna och han varnar för felaktig information på nätet.

När ska man söka hjälp?

- Om man ännu en till två veckor efter ett fästingbett har en röd ring eller ett rött utslag som är mer än fem centimeter i diameter, säger infektionsläkaren Ville Holmberg vid Mejlans sjukhus i Helsingfors och tillägger att den vanliga ordinationen är antibiotika i två veckor.

Vad händer om man inte får några röda utslag, men misstänker borrelia på grund av andra symptom?

- Symptom på borrelios är bland annat svullna knän, ansiktsförlamning och ögoninflammationer. De här symptomen kan komma flera månader efter fästingbettet och är mer utmanande att diagnosticera. Då tar vi också laboratorieprov som kan visa på antikroppar mot borrelia. Också här är antibiotikan effektiv, antingen intravenöst eller i tablettform. Också här brukar alla bli botade utan att få några bestående men, säger Ville Holmberg, men poängterar att det kan ta flera månader att bli av med inflammationen och alla symptom.

Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård
Ville Holmberg Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård Bild: Yle/Savolainen läkare ville holmberg

Infektionsläkare Ville Holmberg vill påminna om att många diffusa symptom som muskelvärk, onormal trötthet och huvudvärk kan vara tecken på andra neurologiska sjukdomar. Det behöver inte vara borrelios.

- Det är viktigt att inte fixera sig vid borrelian utan också utreda andra möjliga sjukdomar, säger Holmberg.

När får vi ett vaccin mot borrelia?

- Det verkar inte finnas något bra vaccin mot borrelia på kommande. Det som däremot finns är vaccin mot TBE, alltså fästingburen hjärnhinneinflammation, eller det som kallas kumlingesjukan. Det här vaccinet är effektivt och lönar sig att ta om man vistas i mer än en vecka på Åland eller i Åbolands skärgård, säger Holmberg.

Många patienter blir oroliga helt i onödan och i värsta fall fixerar de sig på till exempel borrelia och missar andra diagnoser och sjukdomar.

Det finns personer som söker sig utomlands, bland annat till tyska kliniker, för att få hjälp när de anser att deras symptom på misstänkt borrelia inte tagits på allvar av läkare i Finland. Hur ställer du dig till det, infektionsläkare Ville Holmberg?

- Det verkar vara något av en trend nuförtiden att det sprids direkt felaktig information om många sjukdomar på nätet. Många patienter blir oroliga helt i onödan och i värsta fall fixerar de sig på till exempel borrelia och missar andra diagnoser och sjukdomar. Vad gäller diagnoser och behandlingar av borrelios fungerar Finland helt som andra västeuropeiska länder och USA. Du får bästa möjliga vård för borrelios på vanliga finländska hälsocentraler. Om du trots den bästa vården inte blir frisk är det viktigt att utesluta andra bakomliggande sjukdomar.

Så du ger inte mycket för blodanalyser gjorda i Tyskland som påvisar att det finns borrelia?

- Från finländska hälsocentraler kan man beställa de laboratorieprover som är nödvändiga för diagnosen. På vissa ställen i till exempel Tyskland använder man sig av sådana diagnostiska analyser som inte baserar sig på vetenskap utan är ett sätt att göra business av patienters oro, säger infektionsläkare Ville Holmberg i Helsingfors.

Har du erfarenheter av borrelios? Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar om fästingar, borrelia eller besläktade sjukdomar. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kan kontakta dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta om dina erfarenheter av borrelios