Hoppa till huvudinnehåll

Läkare varnar: Din misstänkta borrelios kan vara någon annan sjukdom

Fästing på hud
Fästing på hud Bild: Yle/Jessica Edén fästingar,Kumlingesjukan,borrelios,fästing

Fästingarna och därmed också borreliabakterien har spridit sig. Numera kan man bli smittad längs hela vår kustremsa i södra och mellersta Finland. Infektionsläkaren Ville Holmberg vill ändå inte skrämma upp någon. Enligt Holmberg får finländarna bra vård på hälsocentralerna och han varnar för felaktig information på nätet.

När ska man söka hjälp?

- Om man ännu en till två veckor efter ett fästingbett har en röd ring eller ett rött utslag som är mer än fem centimeter i diameter, säger infektionsläkaren Ville Holmberg vid Mejlans sjukhus i Helsingfors och tillägger att den vanliga ordinationen är antibiotika i två veckor.

Vad händer om man inte får några röda utslag, men misstänker borrelia på grund av andra symptom?

- Symptom på borrelios är bland annat svullna knän, ansiktsförlamning och ögoninflammationer. De här symptomen kan komma flera månader efter fästingbettet och är mer utmanande att diagnosticera. Då tar vi också laboratorieprov som kan visa på antikroppar mot borrelia. Också här är antibiotikan effektiv, antingen intravenöst eller i tablettform. Också här brukar alla bli botade utan att få några bestående men, säger Ville Holmberg, men poängterar att det kan ta flera månader att bli av med inflammationen och alla symptom.

Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård
Ville Holmberg Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård Bild: Yle/Savolainen läkare ville holmberg

Infektionsläkare Ville Holmberg vill påminna om att många diffusa symptom som muskelvärk, onormal trötthet och huvudvärk kan vara tecken på andra neurologiska sjukdomar. Det behöver inte vara borrelios.

- Det är viktigt att inte fixera sig vid borrelian utan också utreda andra möjliga sjukdomar, säger Holmberg.

När får vi ett vaccin mot borrelia?

- Det verkar inte finnas något bra vaccin mot borrelia på kommande. Det som däremot finns är vaccin mot TBE, alltså fästingburen hjärnhinneinflammation, eller det som kallas kumlingesjukan. Det här vaccinet är effektivt och lönar sig att ta om man vistas i mer än en vecka på Åland eller i Åbolands skärgård, säger Holmberg.

Många patienter blir oroliga helt i onödan och i värsta fall fixerar de sig på till exempel borrelia och missar andra diagnoser och sjukdomar.

Det finns personer som söker sig utomlands, bland annat till tyska kliniker, för att få hjälp när de anser att deras symptom på misstänkt borrelia inte tagits på allvar av läkare i Finland. Hur ställer du dig till det, infektionsläkare Ville Holmberg?

- Det verkar vara något av en trend nuförtiden att det sprids direkt felaktig information om många sjukdomar på nätet. Många patienter blir oroliga helt i onödan och i värsta fall fixerar de sig på till exempel borrelia och missar andra diagnoser och sjukdomar. Vad gäller diagnoser och behandlingar av borrelios fungerar Finland helt som andra västeuropeiska länder och USA. Du får bästa möjliga vård för borrelios på vanliga finländska hälsocentraler. Om du trots den bästa vården inte blir frisk är det viktigt att utesluta andra bakomliggande sjukdomar.

Så du ger inte mycket för blodanalyser gjorda i Tyskland som påvisar att det finns borrelia?

- Från finländska hälsocentraler kan man beställa de laboratorieprover som är nödvändiga för diagnosen. På vissa ställen i till exempel Tyskland använder man sig av sådana diagnostiska analyser som inte baserar sig på vetenskap utan är ett sätt att göra business av patienters oro, säger infektionsläkare Ville Holmberg i Helsingfors.

Har du erfarenheter av borrelios? Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar om fästingar, borrelia eller besläktade sjukdomar. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kan kontakta dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta om dina erfarenheter av borrelios

 
1 Start 2 Complete

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa