Hoppa till huvudinnehåll

Lokalval i Storbritannien i dag - mätare på hur det kan gå i nyvalet

Ett äldre par passerar en vallokal i Manchester, norra England 4.5.2017
Ett äldre par passerar en vallokal i Manchester, norra England 4.5.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,lokalval

På torsdagen är det lokala och regionala val i stora delar av Storbritannien. Oppositionspartiet Labour riskerar att förlora stort.

I dagens val utses 4 851 ledamöter i 88 lokala församlingar. Hela Skottland och Wales och delar av England går till lokalval. Dessutom utses en del regionala församlingar och borgmästare.

Resultatet väntas ge besked om vartåt det lutar i nyvalet till parlamentet den 8 juni. För drygt två veckor sedan utlyste premiärminister Theresa May nyval för att stärka sitt mandat inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Beslutet kom som en överraskning för de flesta.

Det kommande nyvalet, brexit, Mays tuffa brexit-retorik och problemen inom oppositionspartiet Labour gör att resultaten av dagens lokalval kommer att få extra uppmärksamhet.

Resultaten ses som en mätare för Mays popularitet, men också för det svårt splittrade oppositionspartiet Labour och Labours omstridde partiledare Jeremy Corbin.

Både enligt opinionsmätningar och politiska bedömare finns det risk för att Labour förlorar många platser såväl i Skottland och Wales som i England.

Resultatet i Skottland kan också bli spännande vad gäller Skotska nationalistpartiet (SNP) och dess framgång. SNP driver frågan om en ny folkomröstning om självständighet inför brexit. Samtidigt visar opinionsmätningar att stödet för skotsk självständighet sjunker bland skottarna.

Källor: Reuters, BBC, Financial Times, SR

Läs också