Hoppa till huvudinnehåll

Prins Philip drar sig tillbaka

Prins Philip
Prins Philip Bild: EPA/ANDY RAIN Prins Philip, hertig av Edinburgh

Prins Philip, drottning Elizabeths make, drar sig tillbaka från offentligheten från och med i höst.

Efter en lång morgon av vilda spekulationer kunde nyheten från det brittiska hovet beskrivas som rätt odramatisk.

Hovet lät meddela att 95-årige prins Philip drar sig tillbaka från alla officiella engagemang. Beslutet gäller från och med i höst.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt pressmeddelandet från det brittiska hovet fattade prinsen själv beslutet om att trappa ned.

Från och med hösten kommer prinsen inte att ta emot nya officiella engagemang eller inbjudningar - också om han kan välja att delta i en del evenemang ibland.

Drottning Elizabeth kommer att fortsätta med sina uppdrag och engagemang som vanligt.

Det pågick en vild rykteskarusell under hela torsdag morgon efter att kungahusets personal hade sammankallats till ett möte i London.

Det spekulerades bland annat om att mötet kunde handla om drottning Elizabeths eller Philips hälsotillstånd.

Föddes som prins Philippos

Prins Philip föddes den 10 juni 1921 som prins Philippos av Grekland och Danmark och gifte sig med den dåvarande prinsessan Elizabeth den 20 november år 1947.


Prins Philips föräldrar var prins Andreas av Grekland hans hustru prinsessan Alice av Brattenberg.

Prisen var under sin skolgång aktiv i den lokala kustvaktsenheten och inom rodd- och seglingssport. Han gick in i Storbritanniens flotta i maj år 1939 och tjänstgjorde som kadett på olika fartyg i Indien och Medelhavet.

Efter att ha kvalificerat sig för att befordras till officer återvände han till Storbritannien. Han avancerade i graderna och år 1942 blev han First Lieutenant. Han var då en av flottans yngsta officerare som andra man i befälsordningen på jagaren HMS Wallace.

Han gjorde en marin karriär men den tog ändå ett abrupt slut i och med att hans svärfar dog och Elizabeth tillträdde som drottning.

Den militära karriären fortsatte ändå i någon grad efter att drottningen tillträdde. Prins Philip innehar flera honorära befälhavarskap inom Storbritanniens marinkår. Senast i oktober år 2006 besökte prinsen iförd uniform de brittiska trupperna i Basra i Irak.

Drottningens stöd

Prinsens huvudsakliga verksamhet har ändå varit att stöda statschefen i hennes uppgifter.

Han har varit beskyddare för över 800 organisationer, främst inom områden för teknisk forskning, miljövård och naturskydd.

Prins Philip har också varit aktiv inom Världsnaturfonden ända sedan den bildades, först som styrelseordförande för den brittiska avdelningen och sedan för fondens internationella verksamhet.

Läs också