Hoppa till huvudinnehåll

Spända relationer mellan EU och Ryssland överskuggade Lavrovs och Soinis möte i Borgå

Utrikesministrarna Timo Soini och Sergej Lavrov på Haiko gård 4.5.2017
Utrikesministrarna Timo Soini och Sergej Lavrov på Haiko gård Utrikesministrarna Timo Soini och Sergej Lavrov på Haiko gård 4.5.2017 Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Haiko,Haiko gård,Timo Soini,Sergej Lavrov

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och utrikesminister Timo Soini diskuterade bland annat Ukraina, Syrien och Nordkorea, uppgav ministrarna på en presskonferens på Haiko gård i dag.

Soini ansåg att mötet var bra trots att flera av frågorna som togs upp var svåra.

Ministrarna diskuterade också regionala frågor och Soini konstaterade att utrikeshandeln mellan länderna har ökat liksom också antalet ryska turister i Finland, vilket är glädjande.

Också Lavrov ansåg att förhandlingarna med Soini var lyckade trots det svåra läget i Europa. Relationerna mellan EU och Ryssland är enligt Lavrov inte tillfredsställande.

Soini framhöll att läget i Ukraina fungerar som en broms för en normalisering av relationerna mellan EU och Ryssland. Han sade också att Minskavtalet om Ukraina inte har framskridit på önskat sätt.

Soini säger att han vädjade till Ryssland att landet ska använda sitt inflytande i den här frågan.

Ryska krav på västländer

Lavrov framhöll för sin del att västländerna måste se till att Ukraina följer Minskavtalet. Lavrov betecknade maktskiftet i Ukraina i februari 2014 som en väpnad kupp.

Både Soini och Lavrov ansåg att man måste utreda frågan om den OSSE-observatör som dödades i Luhansk i östra Ukraina för snart två veckor sedan.

Inga planer på toppmöte i det här skedet

På en fråga om det kan bli ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Putin i Helsingfors svarade Lavrov att Helsingfors skulle vara en mycket bra mötesplats, men att det inte finns några planer på ett toppmöte åtminstone under de närmaste månaderna.

Däremot kan det enligt Lavrov bli ett möte mellan presidenterna i anslutning till G20-mötet i Hamburg i juni.

Lavrov berömde president Sauli Niinistös initiativ att förbättra säkerheten inom flygtrafiken över Östersjön genom att göra det obligatoriskt för militärflyg att använda transpondrar som gör planen synliga för den civila flygledningen i länderna.

Lavrov sade att Ryssland har utvidgat det här förslaget om flygsäkerhet för stridsflygplan, men att Nato fram tills helt nyligen inte reagerat på Rysslands förslag. Enligt Lavrov har Nato meddelat att de är redo att förhandla om frågan.

Ansträngt mellan USA och Ryssland

Lavrov fick också en fråga om relationerna mellan USA och Ryssland. Enligt Lavrov var relationerna mycket dåliga under president Barack Obamas tid vid makten.

Obamas administration gjorde enligt Lavrov allt för att försämra relationerna med Ryssland.

Lavrov sade också att Ryssland inte tagit del av ett enda faktum som skulle stöda beskyllningarna om rysk inblandning i presidentvalet i USA.

Enligt Lavrov används Rysslandsfrågan av dem som inte kan acceptera valresultatet i USA.

Lavrov tillbakavisade också beskyllningarna om att Ryssland skulle ha blandat sig i Frankrikes, Storbritanniens och Sveriges inrikespolitiska frågor. Han betecknar beskyllningarna som propaganda.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes