Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela allt mer kaotiskt – nya våldsamma protester mot Maduro

Polis med kravallsköldar och vattenkanoner står mittemot tusentals demonstranter som söker skydd bakom fanersköldar på en motorväg i Caracas.
Demonstranterna blockerade en central motorväg i Caracas och drabbade samman med polis. Demonstrationer ordnades på flera håll i landet. Polis med kravallsköldar och vattenkanoner står mittemot tusentals demonstranter som söker skydd bakom fanersköldar på en motorväg i Caracas. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela

Demonstranter som protesterade mot president Nicolas Maduros försök att kringgå parlamentet drabbade samman med kravallpolis och militär. Landet blir allt mer isolerat och kaotiskt.

En demonstration som började fredligt i Venezuelas huvudstad Caracas utmynnade i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter natten till torsdag.

Då polisen gick in för att skingra demonstrationen bröt våldsamheter ut.

Polisen avfyrar tårgas mot tusentals demonstranter som blockerade en motorväg i Caracas.
Polisen använde tårgas, vattenkanoner och till slut gummikulor för att skingra protesterna i Caracas. Polisen avfyrar tårgas mot tusentals demonstranter som blockerade en motorväg i Caracas. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela,Caracas

Maskerade demonstranter kastade sten på polisen och tände eldar på gatorna.

Åtminstone en människa, enligt vittnen en pojke i tonårsåldern, dödades då polisen öppnade eld med gummikulor.

Flera hundra andra har skadats och hundratals människor har gripits under protesterna, som tidvis har samlat miljoner människor runt om i landet.

Över 30 människor har dödats av poliskulor under de månadslånga protesterna mot president Nicolas Maduros allt mer diktatoriska styre, som har fördömts av grannländerna och USA.

Försök att åsidosätta folkvalda

Protester ordnades också i flera andra venezuelanska städer natten till torsdag.

De senaste protesterna bröt ut efter att Maduro med ett dekret lät grunda ett nytt medborgarråd som ska ha makt att ändra landets grundlag.

Det nya rådet ses av oppositionen som ett försök att kringgå parlamentet, där oppositionen har majoritet.

- Myndigheterna har mobiliserat säkerhetsstyrkorna som om det här är ett krig, sade oppositionsledaren Henrique Capriles.

Fler sanktioner på väg

Läget i Venezuela har väckt allt mer oro i grannländerna och omvärlden, då landets ekonomi har kollapsat och politiken blir allt mer kaotisk.

USA är i färd med att införa fler sanktioner mot Maduros styre, som svar på att Venezuela inledde processen att dra sig ur Organisationen för amerikanska stater OAS efter kritik från organisationen.

Brist på mat och mediciner

Venezuelas ekonomi som redan tidigare var bräcklig har varit bland de värst drabbade av låga oljepriser.

Lejonparten av landets export består av olja och andra petroleumprodukter.

Det låga oljepriset slog ut landets ekonomi och statsbudgeten som var beräknad enligt ett oljepris på långt över 100 dollar per fat, då priset idag ligger på kring 50 dollar per fat.

Som följd har landets valutareserver sinat snabbt och Venezuela har redan länge haft svårt att importera många basvaror, mat och mediciner.

Massiv inflation

Lönerna har inte stigit ikapp med de snabbt stigande priserna på basvaror och inflationen har skjutit i höjden.

Inflationen ligger idag på kring 400 procent och Internationella valutafonden IMF uppskattar att den kommer att nå 700 procent vid årets slut.

Maduros regering har svarat på det utbredda missnöjet med allt hårdare hand, vilket i sin tur har ökat oppositionen mot landets socialistiska styre.

Läs också