Hoppa till huvudinnehåll

Vi presenterar Svenska Yles nya utrikeskorrespondenter

Svenska Yles korrespondenter Linda Söderlund och Bengt Östling.
Linda Söderlund och Bengt Östling är från och med hösten Svenska Yles nya utrikeskorrespondenter Svenska Yles korrespondenter Linda Söderlund och Bengt Östling. Bild: Mikael Crawford/Outi Kuitunen/Yle korrespondenter,Svenska Yle,bengt östling

Från och med i höst kommer Svenska Yle att ha två nya utrikeskorrespondenter. Bengt Östling tar över som USA-korrespondent och Linda Söderlund som Norden-korrespondent.

Redan i sommar tar Svenska Yles utrikesredaktör Viktor Heikel över bevakningen i USA i egenskap av sommarvikarie.

Söderlund har i ett och ett halvt år jobbat med bevakningen av arbetslivet på gräsrotsnivå och under sin tid på Svenska Yle har hon hunnit göra mycket.

– Mitt första sommarjobb var på TV-nytt och där jobbade jag ganska länge, dessutom jobbade jag också en del med radio. Jag har också jobbat med regionerna, både i Borgå och huvudstadsregionen.

Också Östling har hunnit med det mesta inom Svenska Yle och också på andra håll.

Just nu är väl alla mer än någonsin intresserade av amerikansk inrikespolitik.― Bengt Östling

– Jag började i Åbo och frilansade en del för Yle i Vasa. Dessutom har jag varit Norden-korrespondent och hunnit göra mycket vid redaktionen i Böle.

Förutom jobben inom Yle har Östling jobbat vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn och vid Ålands landskapsregering.

Just nu jobbar han som politisk reporter för Yle nyheter och är programledare för Aktuellt 17 i Yle Vega.

Intressanta tider i USA

– Just nu är väl alla mer än någonsin intresserade av amerikansk inrikespolitik. Konstitutionen, president Donald Trump och allt vad de gör om efter president Obama är väl det som gör det så intressant just nu, konstaterar Östling.

Han hoppas ändå att han får rapportera om också annat än bara politik.

Flyktingläget är något som är aktuellt i många länder. Att se skillnader länder emellan och hur olika länder gör för att integrera flyktingarna är intressant― Linda Söderlund

Också Söderlund ser fram emot uppdraget i Norden och tror att flyktingkrisen kommer att vara en stor del av arbetet.

– Flyktingläget är något som är aktuellt i många länder. Att se skillnader länder emellan och hur olika länder gör för att integrera flyktingarna är intressant.

Utöver flyktingfrågorna hoppas hon också få möjligheten att fortsätta bevaka arbetslivsfrågor. Också hur utbildningen i de nordiska länderna skiljer sig från varandra intresserar henne.

De praktiska arrangemangen mest utmanande just nu

– Först på agendan är ju nu att hitta en bostad i Stockholm vilket inte är lätt. Sedan gäller det att hitta skola och dagisplatser till mina tre barn.

– Det kommer säkert nya utmaningar när man väl börjar jobba, men just nu tänker jag främst på de praktiska arrangemangen.

Språket tror Söderlund inte att blir ett stort problem eftersom hon tidigare har studerat i Danmark.

Också Östling funderar nu på det praktiska med att flytta till New York.

– Fast man flyttar ensam, vilket jag gör åtminstone i det här skedet, finns det en del utmaningar. Att flytta till USA gör man inte sådär bara. Att flytta till USA är på grund av olika orsaker inte helt jämförbart med att flytta inom Norden. Att hitta en bostad i New York kan också bli en utmaning.