Hoppa till huvudinnehåll

Villkorligt fängelse för bluffakturor i Vörå

Österbottens tingsrätt.
Österbottens tingsrätt. Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

En taxiföretagare i Vörå döms till villkorligt fängelse för att ha skickat bluffakturor till kommunen. Fakturor som hans far, som är intressebevakare för en klient inom kommunen, har godkänt. Dessutom har fadern förskingrat pengar. Också han döms till villkorligt fängelse.

Taxiföretagaren har under tre och ett halvt års tid skickat påhittade fakturor till Vörå kommun för färdtjänstservice som han aldrig har utfört. Det handlar om två klienter och sammanlagt har företagaren skickat bluffakturor på drygt 65 000 euro till Vörå kommun.

Brotten har begåtts under perioden maj 2011 till september 2014 och mannen döms för två fall av grovt bedrägeri och grov penningtvätt till villkorligt fängelse i ett år och tre månader.

Även fadern döms

Taxiföretagarens far är intressebevakare för en klient som behövt färdtjänst inom Vörå kommun. Fadern har godkänt fakturorna från sonens företag, trots att han visste att färdtjänstservicen inte hade utförts.

Från en av de två klienterna vars färdtjänstservice aldrig utfördes har fadern dessutom förskingrat knappt 155 000 euro. Mellan mars 2014 och januari 2015 har han betalat pengarna både till sin son och till taxiföretaget. Sonen har betalat tillbaka knappt 26 000 euro, resten av pengarna är försvunna.

Fadern döms för medhjälp till grovt bedrägeri och grov förskingring till ett års villkorligt fängelse.

Taxiföretaget döms att betala en samfundsbot på 3000 euro.

Eftersom de båda männen medgav brotten redan under förundersökningsskedet kunde ärendet avgöras i en så kallad erkännanderättegång i Österbottens tingsrätt.

Artikeln korrigerad 4.5 kl. 18.02. Taxiföretagarens far är intressebevakare för en klient som behövt färdtjänst i Vörå kommun, inte anställd av kommunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten