Hoppa till huvudinnehåll

Åtalades för stöld av företagshemligheter - friades i rätten

Rättssal
Arkivbild. Rättssal Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Två män som stod åtalade för att ha stulit och utnyttjat företagshemligheter från ett företag i Vasa har friats i Österbottens tingsrätt.

Åtalet går tillbaka till 2010. De två männen sade upp sig och i samma veva grundade de ett nytt bolag och började konkurrera med sin tidigare arbetsgivare.

Vid husrannsakningar har påträffats stora mängder datafiler och minnesstickor med en mängd uppgifter från deras tidigare arbetsgivare.

De bägge åtalade hävdar sin oskuld och säger att de inte utnyttjat informationen.

Och den linjen gick också tingsrätten på.

Företaget som männen tidigare jobbade på hade inga strikta riktlinjer för vad för slags information som fick tas med hem från arbetsplatsen. I arbetsavtalen stipulerades inte heller något om sekretess.

Utnyttjade inte informationen

Den ena mannen hade en minnessticka med uppgifter från sin tidigare arbetsgivare. Tingsrätten konstaterade att de enda uppgifterna som kan anses falla under kategorin företagshemligheter var det som fanns på minnesstickan.

Tingsrätten fann inga bevis på att mannen skulle ha utnyttjat informationen på minnesstickan.

Således friades bägge männen från alla åtal.

Det alternativa åtalet om försök till brott mot företagshemligheten förkastades också.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.