Hoppa till huvudinnehåll

Billiga bostäder - ovärderliga människomöten

Veera och Sisko har stort utbyte av varandra på servicehemmet Rudolf.
Veera och Sisko har stort utbyte av varandra på servicehemmet Rudolf. Exempelvis när det kommer till att lacka naglarna. Veera och Sisko har stort utbyte av varandra på servicehemmet Rudolf. Bild: Filmus Yle Fem,dokumentärprogram,sisko karjalainen

För att råda bot på bostadsbristen bland unga startar Helsingfors stad ett unikt projekt. Servicehemmet Rudolf erbjuder billiga bostäder åt ungdomar, som i sin tur ska hitta på program och umgås med de äldre invånarna på servicehemmet.

I dokumentären Första bostaden i åldringshem får vi följa med Jonatans, Veeras och Emils resa. De tre skall få bo på Rudolf och har valts ut av sammanlagt 312 sökande. Hyran ligger på 250 euro i månaden.

För projektledaren Miki Mielonen på Oman muotoinen koti-hanke är grundbulten i projektet att förena ungdomar och äldre. Det talas mycket om ungomars svårighet att få jobb men också om ensamma äldre.

Kriterierna för att bli utvald är att man skall vara villig att umgås och hitta på nya aktiviteter med de äldre samtidigt som man själv är bostads- eller hemlös. De flesta unga som sökt sig till projektet bor kvar hemma där det är trångt och svårt att bli mer självständig.

Vad händer då första bostaden finns i ett servicehem för äldre? Och vad tycker åldringarna om sina nya grannar?

För Veera är projektet en chans till egen bostad men också en kontakt till en generation hon aldrig känt. Egna mor- eller farföräldrar har hon inte haft annat än en dement morfar. Hon ser fram emot att höra om deras erfarenheter.

Emil är intresserad av att jobba med äldre människor och jobbar nu som eftisledare. Han märker snabbt att de äldre är i större behov av någon att prata med än aktiviteter.

För Jonatan blir projektet en ögonöppnare gällande boende, hushållsarbete och planering av ekonomi. Bland de äldre blir han snart också känd som serviceboendets skickligaste bagare.

Rädslor finns från båda sidor, men också väldigt mycket hopp. Också anhöriga till de äldre hoppas att projektet skall ge de inneboende en mer meningsfull tillvaro.

Det blir mycket samvaro över generationsgränserna, där alla har något att lära av varandra och ingen ska behöva vara ensam.


Orginaltitel: Första bostaden i åldringshem (Finland 2017)
30 dagar på Arenan.
En dokumentär av Ville Lipiäinen.
Produktion: Filmus

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem