Hoppa till huvudinnehåll

Det går bra för textil- och klädbranschen

Skyltdockor i klädaffär
Skyltdockor i klädaffär Bild: Mikael Crawford/Yle mode,skyltdockor,klädaffär,Damkläder

Omsättningen för tillverkning av både textiler och kläder ökar.

I synnerhet exporten av tillverkning av kläder drar bra just nu. Exportomstättningen ökar snabbare än för den finländska industrin i genomsnitt.

Enligt Suomen Tekstiili & Muoti ry växte de finländska företagens omsättning i november-januari med 10,4 procent jämfört med motsvarande tidsperiod ifjol. Försäljningen ökade med 9,9 procent i Finland och exportomsättningen med 12,2 procent.

Samtidigt har också helhetsomsättningen för tillverkningen av kläder och uppdragen för framställning av kläder ökat med 5,4 procent. För klädernas del drar i synnerhet exporten; exportomsättningen ökade med hela 15,5 procent.

Textil- och modebranschens helhetsexport var ifjol 650 miljoner euro.

Textil- och modebranschens omsättning i Finland är över fyra miljarder euro. 3 600 företag verkar i branschen, som sysselsätter över 22 000 personer. Siffrorna innehåller tillverkningen av textiler och kläder, uppdrag för framställning av kläder och textiler, partihandeln och detaljhandeln samt textil- och klädvårdnad.

Källor: Suomen Tekstiili & Muoti, Verkkouutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes