Hoppa till huvudinnehåll

HFD stoppar avvisning av afghansk flyktingfamilj

En afghansk far och tre barn går i lera vid en stor pöl i ett flyktingläger i Herat i Afghanistan.
Arkivbild En afghansk far och tre barn går i lera vid en stor pöl i ett flyktingläger i Herat i Afghanistan. Bild: EPA/JALIL REZAYEE Afghanistan,flyktingar

Avvisningen av en flyktingfamilj till Afghanistan avbryts efter ett ingripande från Högsta förvaltningsdomstolens HFD:s sida.

Förvaltningsdomstolen anser att det är orimligt att avvisa familjen till Afghanistan, eftersom den före flykten hade varit bosatt i Iran.

Mamman i familjen och familjens två barn födda 2007 och 2009 hade innan de kom till Finland bott i Iran hela sitt liv. Ett tredje barn hade fötts i Finland 2016.

En annan flyktingfamilj tvingas däremot efter domstolsutslaget åka tillbaka till Afghanistan.

Migribeslut överklagades

I bägge fallen hade Migrationsverket tidigare ansett att familjerna inte kunde sändas tillbaka till sina hemorter i Afghanistan.

Migri beviljade dem ändå inte internationellt skydd eftersom verket ansåg att familjerna kunde flytta inom Afghanistan - i det här fallet till huvudstaden Kabul - som ansågs tryggare för dem.

Bägge familjerna överklagade Migris beslut hos Högsta Förvaltningsdomstolen, och i det ena fallet hörsammades alltså familjen.

Den familjen bör nu få internationellt skydd, slår domstolen fast.

se beslut 2017:73
se beslut 2017:74

Stora variationer i säkerhetsläget

HFD avgjorde också två andra afghanska flyktingfall - i det ena fallet till den asylsökandes fördel, men i det andra blir det frågan om avvisning.

Två kvinnor och två små pojkar springer undan lågorna efter ett självmordsattentat i Kabul den 13 mars 2017.
Arkivbild Två kvinnor och två små pojkar springer undan lågorna efter ett självmordsattentat i Kabul den 13 mars 2017. Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID Kabul,Afghanistan,självmordsattacker

HFD påpekar i sina så kallade årsboksbeslut att säkerhetsläget i Afghanistan varierar mycket, både geografiskt och över tid.

Besluten har betydelse för hur asyllagarna i vårt land tillämpas.

Migris linje har ifrågasatts

De Grönas ordförande Ville Niinistö har på twitter kommenterat ärendet. Han säger att det är ofattbart att en så stor del av överklagandena går igenom. Det vittnar om att allvarliga fel har begåtts på Migrationsverket, säger Niinistö.

Demonstration utanför Migrationsverket 8.9.2016
Demonstration utanför Migrationsverket 8.9.2016 Bild: Yle / Freddi Wahlström demonstration utanför migrationsverket 8.9.2016,asylpolitik,Migrationsverket

Nättidningen Long Play publicerade på onsdagen en skarpt kritisk artikel om Migris verksamhet. Den byggde på intervjuer med anställda på Migri och antydde att färdiga mallar styr Migris negativa asylbeslut.

På torsdagen gick Migri i svaromål. Det är en befängd tanke att vi avsiktligt skulle bryta mot lagen, sade asylenhetens chef Esko Repo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes