Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp hungrande i Östafrika via Tongåvan

En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre
En mormor med sitt udnernärda barnbarn på Kismayo General Hospital’s Stabilization Centre Bild: CICR hungersnöd,Svält,hunger,biståndsarbete,undernäring

Över 20 miljoner människor har svårigheter med att få tillräckligt att äta i östra Afrika. Läget är värst i Somalia och Sydsudan eftersom de långvariga konflikterna försvårar matbristen ytterligare.

Torkan som förorsakades av väderfenomenet El Niño försvårar livet också i flera andra länder i Afrika. Finlands Röda Kors hjälp har fokuserats till Somalia, Sydsudan, Etiopien och Kenya.

Läget blir värre i Somalia

Somalia hör till de fattigaste och mest osäkra länderna i världen. Landets humanitära situation har försvagats snabbt. Hälften av landets dryga 6,2 miljoners befolkning är i behov av humanitär hjälp. Tre miljoner personer.

På grund av torkan har flera familjer förlorat sin boskap och skörd. De har varit tvungna att fly inom landet. På grund av konflikten befinner sig flera utom räckhåll för hjälp.

Till och med 5,5 miljoner människor hotas av smittsamma sjukdomar. Över hälften av dem är kvinnor och barn.

Krigen bidrar till nöden

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen på Röda korset i Finland och han säger att förutom torkan bidrar oroligheterna och krigen till att nöden är så stor just nu i Östafrika.

- Läget i Jemen är mycket dramatiskt och importen har så gott som stannat av på grund av att hamnarna är förstörda, säger von Weissenberg.

Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
Andreas von Weissenberg Andreas von Weissenberg är chef för internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors. Bild: Eva Ekholm / Yle flyktinghjälp,biståndsarbete,flyktingläger

FRK hjälper med häsoarbete och penningbidrag

Finlands Röda Kors hjälp i Somalia fokuseras på hälsoarbete. FRK fungerar i hela landet tillsammans med Somaliska Röda Halvmånen och Internationella Röda Korset.

Hälsovård för kvinnor och barn prioriteras just nu genom Somaliska Röda Halvmånes hälsokliniker. Undernärda barn får näring och ge vaccinationer. En del kliniker är mobila och via dessa kliniker når man även landets interna flyktingar.

Dessutom stöds familjer med penningbidrag som betalas ut via mobiltelefoner så att familjerna kan handla mat.

Enormt behov av hjälp i Sydsudan

För tillfället kan den största delen av den sydsudanska befolkningen knappt fylla sina dagliga basbehov. På många håll drabbas man av akut undernäring.

Kombinationen av konflikten och torkan har tvingats människor att lämna sina hem och fly inom Sydsudan samt utanför landets gränser. För tillfället befinner sig uppemot 800 000 sydsudanska flyktingar i Uganda.

Internationella Röda Korset kan hjälpa i områden dit övriga aktörer inte har något tillträde. Till exempel delade man ut mat i februari till 60 000 människor i området Leeri som drabbats svårt av torkan.

Förutom mathjälp, rent vatten och hälsovårdstjänster sprider Röda Korset information om rättsreglerna för krig samt förenar familjer och besöker fängelser.

Stöd katastroffonden

Betala in på konto FI062219 1800 0680 00. Referens: 5209

Ge ett bidrag via internetbanken

Skicka sms: SPR20 till numret 16499 (20 €)

Ring donationstelefon 0600-122 10 (10,01 € + lna/msa)

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Filmrecension: Baby Driver – så bra att den borde vara bättre

  Sommarens snärtigaste actionmusikalaktiga biljaktsfilm.

  Baby Driver är berättelsen om en extremt begåvad ung chaufför som kör flyktbilen för bankrånare. Men är egentligen en snärtig och romantisk actionmusikal. Det är så bra att det är synd att det inte är ännu bättre.

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

  Vem var Simona Kossak? Kan man leva som hon?

  Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Det frågar sig Malin Kivelä, som i sitt sommarprat tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.

 • Miss Li längtar till Finland

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen den 18.7

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen i det fjärde programmet, den 18 juli.

 • Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

  Mia Hafrén berättar om sin karriär.

  Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.

 • Peter Hägerstrand: Bastun var mitt vardagsrum

  Pub Bastun i Mariehamn var vår scen och vårt vardagsrum.

  Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några av de band Peter Hägerstrand har varit ledsångare i. Pub Bastun i Mariehamn var hans första musikaliska scen. Numera är han soloartist och skapar musik för både film och teater.

 • Långläsning: I Nordic Noir är familjen i fara

  I nordiska deckare är familjelyckan ständigt hotad.

  Den brittiska kriminalgenren präglas av klasskonflikter, den tyska av pengar och girighet, medan de nordiska deckarna idag verkar handla om en ständigt hotad familjelycka. Nyligen läste jag några kriminalromaner av den gottländska författaren Anna Jansson och slogs av hur det mesta i hennes böcker kretsade kring familjen. Familjen är den enhet som till varje pris måste försvaras.