Hoppa till huvudinnehåll

Mjölbolstafastigheten lockade ett anbud

Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta.
Lekparken invid Mjölbolsta höll på att säljas i samma veva, men den kommer nu att doneras till Raseborgs stad precis som det var tänkt. Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta. Bild: Ahmed Alalousi Raseborg,Västnyland,Mjölbolsta,lekparker,mottagningscentraler,flyktingar

Mjölbolsta tidigare sjukhusfastighet fick ett anbud när det var till salu på nätauktionssidan konkurssihuutokauppa.fi. I samband med att sjukhuset med lösöre auktionerades ut höll också föremål som tillhör samfundet Folkhälsan på att säljas bort.

Samfundet Folkhälsan sålde i somras bort den gamla sjukhusfastigheten i Mjölbolsta till ett Lahtisföretag. Summan var då 350 000 euro.

Då det blev klart att fastigheten inte längre ska fungera som flyktingmottagning sålde företagaren snabbt vidare sjukhuset för en summa på 250 000 euro.

En lång tom sjukhuskorridor.
Mjölbolsta sjukhus är en stor fastighet. En lång tom sjukhuskorridor. Bild: yle/Petra Thilman sjukvård,folkhälsan syd

Inte många månader efter det lade den senaste ägaren ut fastigheten till salu via frivillig nätauktion. Nu var det begärda minimipriset 199 000 euro och i sista stund kom det in ett anbud på det exakta begärda priset.

Anbudstiden gick ut klockan 18 på fredag (5.5).

Det är ännu oklart vem anbudsgivaren är.

Värmecentralen populär

På samma tomt med sjukhuset finns också ett flisvärmeverk byggt år 2007. Det var också till salu på webbsidan. Anbudstiden gick ut på fredag klockan 19.15, men auktionen lockade så många anbud under de sista minutrarna att auktionen drog ut på tiden med några minuter.

Värmecentralen såldes till sist för 152 000 euro som är långt över det begärda minimipriset på 94 000 euro.

Flis
Värmeverket fungerar med flis. Om värmeverket flyttar bort klarar sig sjukhusbyggnaden ändå eftersom den har egen oljevärme. Flis Bild: Yle/Mikaela Wikström härpe

Det är i det här skedet oklart vem det är som har köpt värmeverket och vilka planerna för verket är.

Men om flisvärmeverket blir kvar och får en annan ägare än Mjölbolsta sjukhusfastighet spjälks tomten upp så att värmeverket får en egen tomt på cirka 3 000 kvadratmeter, står det på webbsidan för nätauktionen.

Men om värmeverket transporteras bort från platsen bildas det ingen skild tomt. Tomten ingår inte i köpet.

Folkhälsans egendom av misstag till salu

Förutom värmecentralen och själva fastigheten har också lösöre från fastigheten varit till salu på webbsidan.

På grund av ett missförstånd var också några föremål som fortfarande tillhör samfundet Folkhälsan till salu, säger Gun Eklund som är vd för Folkhälsan Välfärd.

- Det handlade om några städmaskiner. Allt annat lösöre är det ok att ägaren säljer, säger Eklund.

Hon säger att frågan snabbt kunde redas ut eftersom det var ett misstag.

Förutom städmaskinerna var också en lekpark på området av misstag till salu.

Lekparken var en donation till Folkhälsan från Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse. Stiftelsen donerade 20 000 euro och Folkhälsan sköt till en del pengar för själva arbetet.

Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta.
Alla barn var välkomna till lekparken. Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta. Bild: Ahmed Alalousi Raseborg,Västnyland,Mjölbolsta,lekparker,mottagningscentraler,asylsökande (process)

Det var hela tiden klart att lekparken skulle användas lokalt, i Karis, säger Samuel Reuter som är utvecklingschef vid Folkhälsans förbund.

- Tydligen har informationen om lekparken inte löpt från den som köpte fastigheten av oss till den som sedan köpte fastigheten, säger Reuter.

Raseborgs stad får nu parken

Överenskommelsen var att lekparken fick vara kvar så länge flyktingförläggningen var verksam och så länge det ännu var tjäle i marken. Sedan skulle den flyttas vidare, säger han.

- Vi har nu tagit bort lekplatsen och de föremål som är Folkhälsans, säger Reuter.

Lekplatsen doneras nu till Raseborgs stad som ska bygga upp den någonstans så att barn i Karistrakten kan ha glädje av den.

Reuter säger att Svartå har nämnts som en möjlig plats för lekparken, men att det inte är Folkhälsans sak att avgöra.

- Parkavdelningen i Raseborg får bestämma hur och var den kommer att användas, säger Reuter.

Artikeln uppdaterades 5.5 klockan 19.35 med uppgifter om försäljningen av flisvärmeverket.

Läs mera:

Mjölbolsta sjukhus till salu igen

Den tidigare sjukhusfastigheten nära Högbensjön i Karis är till salu igen. Fastigheten säljs på webbsidan konkurssihuutokauppa.fi.

Läs också