Hoppa till huvudinnehåll

Nordenswan inför VM: Tre krav för framgång

Valtteri Filppula tränar på isen med landslaget.
Valtteri Filppula har vunnit Stanley Cup och OS-brons. Hans rutin och exempel är livsviktiga för lejonens framgångsdrömmar i VM. Valtteri Filppula tränar på isen med landslaget. Valtteri Filppula,Finlands herrlandslag i ishockey,Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Finlands Ishockeyförbund,Philadelphia Flyers,Tampa Bay Lightning,Detroit Red Wings

Vem skall fixa festen den här gången? Eller går det att göra? Många stora frågetecken över vårens lejonberättelse i kärlekens och (förhoppningsvis) eau de colognens hemorter. Men som i alla goda sagor, så får man göra tre önskningar, skriver Yle Sportens Anders Nordenswan.

1. Joonas Korpisalo pallar för trycket

Finland har tre bra målvakter i VM, men ingen världsmålvakt den här gången. I och med att Joonas Korpisalo kommer in i laget med NHL-status och glänste i förra helgens EHT-turnering, så kommer han att få starta som etta.

Det är bara att hoppas att han klarar biffen. Det värsta som kan hända lejonens drömmar om framgång är att det blir osäkerhet kring vem som skall bära burväktaransvaret. Målvakter gillar klara besked, speciellt när en halv nation följer med deras varje räddning.

Ishockeymålvakt beredd på räddning.
Pallar Korpisalo för trycket? Ishockeymålvakt beredd på räddning. Bild: All over press joonas korpisalo,NHL,Columbus Blue Jackets

Korpisalo spelade bara 14 NHL-matcher och 16 AHL-matcher under säsongen och har aldrig tidigare spelat för herrlandslaget i en storturnering. Mycket tryck placeras på denna 23-åriga killes axlar.

Det som talar för honom är att han som andra målvakt bakom stjärnmålvakten Sergei Bobrovski tagit vara på sina chanser när han fått dem vunnit 30 av de sammanlagt 56 matcherna han stått under sin nu två säsonger långa NHL-karriär.

För framgång måste gubben /gubbarna i lejonburen vara klippor.

2. Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Valtteri Filppula visar vägen

Lejonen har tre anfallare som håller topp sex-klass med NHL-mått mätt – det vill säga att de är goda för att spela i första eller andra kedjan på högsta nivå. Filppula, Rantanen och Aho måste vara både bäst i lejonlaget och mycket bra i jämförelse med konkurrensen för att Finland skall kunna producera offensivt.

Av trion är Valtteri Filppula med sin NHL-senioritet lagets absoluta ledargestalt. Han är inte en blixtrande offensiv fyrverkeripjäs, men istället spelaren som är bra på allt och alltid håller huvudet kallt. Mycket i Finlands turnering kommer att stå och falla enligt hur ”Valle” tar hand om sin roll.

Valtteri Filppula i Tampa Bay Lightning.
Valtteri Filppula. NHL-veteran. Valtteri Filppula i Tampa Bay Lightning. Bild: All Over Press / Mark LoMoglio Valtteri Filppula

Kaptenen för laget som vann det bejublade JVM-guldet i januari 2016, Mikko Rantanen, är däremot en utpräglat offensiv fyrverkeripjäs. Fysiskt riktigt stor, urstark i skridskoåkningen och äger ett skott som tävlar om andra platsen på den finska rankingen, efter honom vars namn jag inte tänker nämna. Rantanen måste leverera.

Beträffande Sebastian Aho så råder det stor inflation på lovorden. Den som följde med Carolina Hurricanes matcher på TV under säsongen blev bekant med den lokala referentens standardutrop efter att Aho igen fått hakorna att falla: ”Hey-hey, what do you say, Sebastian Ahouu!”

Kort och gott en förbluffande bra spelare. Som 19-åring. Galet egentligen att han redan nu är Finlands VM-lags bästa ishockeyspelare.

Står sig den här trion i konkurrensen och levererar mål, så kan Finland vara med ännu VM:s sista helg. Går det trögt för herrarna, så får vi vara glada för en plats i kvarten.

3. Backarna kan (plötsligt) spela under hård forechecking

Här är lejonens brutalt blottade akilleshäl. Om det sedan beror på motståndarnas passiva och till med obefintliga forechecking som våra backar växer upp med i de inhemska serierna, på problem med att läsa spelet ishockey, eller på att fel spelartyper blivit backar, så finns det ett svart hål där det borde finnas stjärnor.

Framtiden ser visserligen något ljusare ut, men om det fattas något i vår hockey så är det spelskickliga och kreativa backar med krut på klubbladet och raketer under skrinnarna. Jämförelsen med speciellt Sverige, Kanada och USA är på herrnivån direkt pinsam.

Julius Honka debuterade i NHL.
Julius Honka, tongivande? Julius Honka debuterade i NHL. Bild: All Over Press Julius Honka,Dallas Stars,NHL,ishockey

Alla Finlands huvudmotståndare – nuförtiden även Tjeckien – vet hur man skall spela mot försvarsschablonen i ”Meidän peli”. Det betyder att vi igen tyvärr kommer att se sekvenser långa som hungerår då spelet rullar kring det finska målet.

Pinsamt ofta kommer dessa karuseller att köra igång efter att lejonbackarna inte klarar av att kontrollera pucken, eller ge en första passning som når fram – istället vinner forecheckaren pucken och håller spelet kvar djupt i den finska försvarszonen.

För att det skall bli till något överhuvudtaget, så måste backbesättningen helt enkelt höja sig många snäpp.

Att egentligen totalt otestade 21 år gamla Julius Honka, med sammanlagt 16 NHL-matcher i bagaget, väntas vara tongivande speluppbyggande back säger allt om hur tunt det är med talang i lagets bakre led.

Summa summarum: Den här gången är det riktigt svårt att se hur lejonen skall fixa den festen som vi alla hockeyvänner väntar på varje maj. Men ändå, någonstans i bakhuvudet dunkar orden från andra sidan Atlanten: ”Hey-hey, what do you say…”

Läs också