Hoppa till huvudinnehåll

Personalen vid Lovisa huvudbibliotek har fått nog

huvudbiblioteket i lovisa i kvällsbelysning
Lovisa huvudbibliotek finns i ett av de gamla trähusen i staden. huvudbiblioteket i lovisa i kvällsbelysning Bild: Yle/Stefan Härus huvudbiblioteket i lovisa

Huvudbibliotekets inneluftsproblem har redan i åratal orsakat symptom hos personalen. Bibliotekschefen hoppas att verksamheten kunde flytta annanstans.

I början av året hette det att man vid staden inte visste om inneluftsproblemen berodde på byggnaden eller böckerna. I exempelvis källarvåningen visade det sig finnas fuktproblem, och man har gjort en del förbättringar i några arbetsrum på biblioteket.

Trots en storstädning som bland annat innebär att alla böcker ska dammsugas har situationen inte blivit bättre.

Bokhyllor i Lovisa huvudbibliotek
Bokhyllor i Lovisa huvudbibliotek Bild: YLE/Jonas Blomqvist lovisa huvudbibliotek

- Vi här i personalen önskar att det skulle göras någonting mera, eftersom vi alla har fått symptom av något slag av att jobba här. Det hjälper inte med att byta lite tapeter, som man gjorde år 2012, säger bibliotekschef Danielle Backström.

Backström säger att de flesta i personalen helst skulle lämna det gamla Societetshuset.

Hon började själv jobba i huset år 2012 och har sedan dess haft allt från hudutslag och huvudvärk till kronisk snuva som fortsatt i tre års tid.

- Jag får själv fler och fler symptom, jag börjar bli lite orolig för min hälsa, säger Backström.

Husfasad med texten "Societetshuset"
Husfasad med texten "Societetshuset" Bild: Yle/Fredrika Sundén huvudbiblioteket i lovisa,Lovisa

En i personalen jobbar redan på distans eftersom hen inte klarar av att vistas i biblioteksbyggnaden.

Lovisa stad ordnar tisdagen den 16 maj klockan 18 ett allmänt informations- och diskussionsmöte om situationen med inomhusluften i biblioteket. Platsen är Harjurinteen koulus matsal.

Då kommer Lovisa stad att presentera provresultaten som tagits i biblioteket. En arkitekt kommer också att presentera två alternativa planer för iståndsättning av biblioteksbyggnaden.

Lovisa huvudbibliotek