Hoppa till huvudinnehåll

Segerskytten Savinainen nöjd med Finlands powerplay: ”Vi skapade målchanser med sju sekunders mellanrum”

Landslagsspelare firar ett mål.
Veli-Matti Savinainen gjorde segermålet på pass av Mikko Rantanen. Landslagsspelare firar ett mål. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey,Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Veli-Matti Savinainen,Sebastian Aho

Veli-Matti Savinainen gjorde Finlands segermål mot Vitryssland. Tappara-yttern tryckte in 3–2-målet från nära håll i numerärt överläge.

Savinainen medger att det finns mycket att förbättra på i det finländska spelet, men att takterna i powerplay var hoppingivande.

– I första perioden fick vi ett par chanser i numerärt överläge och vi skapade målchanser med sju sekunders mellanrum. Vi tog dessutom hand om returerna. Vi hade ett mål på gaffeln hela tiden i powerplay. Skönt att vi lyckades till slut i tredje perioden, säger Savinainen som var den finländska ligans bästa målskytt under den gångna säsongen.

Hyllar första perioden

Veli-Matti Savinainen gillar också det han såg under första perioden. Han tycker att Lejonen anföll som ett lag och med bra rytm.

– Vi var oftast först på pucken då vi dumpade den in i offensiv zon. Vi gjorde två mål och bara vällde in i anfallszonen, säger han till Yle Sporten.

Finland tappade rytmen

Savinainen är avsevärt mer kritisk till insatsen i mittenperioden.

– Vi gjorde inte längre samma grejer som i första. Vi dribblade på mittzon och hade inte längre rätt rytm i anfallszonen. Vi tappade tempo och plötsligt var vi inte längre först på pucken. I och med det kom Vitryssland in i matchen.

– Tredje perioden var bättre och vi fixade en seger.

"Det här är ishockey"

Att Vitryssland kom i kapp i tredje perioden lägger Savinainen inte stor vikt på. Han ser kolugn ut då han säger:

– Det här är ishockey. Ibland gör motståndarna mål och ibland hämtar man själv upp ett underläge. Det lag som klarar av att köra på enligt det egna spelsättet vinner oftast.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport