Hoppa till huvudinnehåll

Skarven trivs i Lovisaviken

Skarvar i Lovisaviken.
Skarvarna sitter på stenar utanför Märlax, inte långt ifrån Lovisa gästhamn. Skarvar i Lovisaviken. Bild: Harri Hellstrand. skarvar (släkte)

Det ser ut som att skarvarna har kommit till Lovisaviken för att stanna. Vad kan det ha för följder för naturen, undrar värden för gästhamnen vid Skeppsbron.

De senaste åren har några storskarvar trivts på östra sidan av viken utanför Märlax, och fåglarna har hittat tillbaka till sina favoritstenar i år igen.

Skeppsbron och Lovisa gästhamn ligger bara tre- eller fyrahundra meter från stället där skarven gillar att sitta och torka sina vingar efter att de ätit skräpfisk i viken.

Hamnvärden Niclas Mattsson är inte alls glad över de nya grannarna och oroar sig för vilka följder de har för hans affärer. Han säger att det för en gästhamn är viktigt hur landskapet runt omkring ser ut.

Niclas Mattsson.
Skarvarna sitter ofta på stenar i vattnet bakom Niclas Mattssons rygg. Niclas Mattsson. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa gästhamn

- Vad jag förstått så gör de bara skada; det finns inget gott i dem. Jag är en fredens man, men jag ser inget annat alternativ än att ta fram bössan, säger Mattsson.

Harri Hellstrand bor på östra sidan av Lovisaviken och har redan i några år följt med skarvarna i viken.

Han säger att det som mest funnits tio av fåglarna som suttit ute på stenarna utanför Märlax. De är oftast där under dagen, men flyger någon annanstans till natten.

Hellstrand säger att skarvarnas avföring har färgat några av stenarna alldeles vita. De verkar inte heller vara rädda av sig och han har lyckats fotografera dem på nära håll.

Skarv torkar vingarna i Lovisaviken.
Skarven har vant sig vid människan och låter dem ibland komma nära inpå. Skarv torkar vingarna i Lovisaviken. Bild: Harri Hellstrand. skarvar (släkte)

Naturfotografen och biologen Arno Rautavaara har följt med skarvpopulationen utanför Lovisa ända sedan de först häckade där på 90-talet. Han blir inte alls förvånad då han får höra om city-skarvarna i Lovisa.

- De häckar längs stora älvar i Mellaneuropa och det finns stora kolonier i Vänern i Sverige. Skarven kommer troligen att sprida sig till inlandet också hos oss, säger Rautavaara.

I Lovisatrakten har skarvarna ändå hittills mest häckat i mellanskärgården och yttre skärgården. Rautavaara tror att skarvarna i Lovisaviken har lockats dit av de enorma mängder av braxen och mört som finns i viken.

Några fåglar på en brygga.
Skarvarna har åtminstone ännu inte intagit gästhamnens brygga. Några fåglar på en brygga. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,Lovisaviken,vattenfåglar,brygga (IT),lovisa gästhamn

Hittills har det rört sig om några fåglar åt gången som setts i viken, men Rautavaara säger att det inte alls är omöjligt att fler skarvar flyttar in. Men att de skulle bilda lika stora kolonier som i yttre skärgården tror han inte.

Niclas Mattsson gillar inte att ha ens några skarvar ”på bakgården”.

- Inte går det. De förstör allt. Speciellt som de oftast kommer flera på en gång. Först har vi tio, sedan hundra och sedan tusen. Och sedan är det för sent.