Hoppa till huvudinnehåll

Sydin: Veteranpolitiker misstänks för röstköp

En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
Arkivbild. En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel. Bild: Yle/Tove Virta Kommunalvalet 2017,kommunalval,röst (i omröstningar),val,Valsedel,Blankröst,valdeltagande,förhandsröstning

Politikern Hans Ingvesgård (SFP) i Kristinestad misstänks för röstköp, skriver Syd-Österbotten. Enligt anklagelserna ska han ha erbjudit en man fem euro för att få mannen att lägga sin röst på Ingvesgård.

Det är centralvalnämnden i Kristinestad som har bett polisen utreda fallet.

Enligt en väljare ska SFP-politikern Hans Ingvesgård ha besökt hans arbetsplats ett par veckor före valdagen. Ingvesgård ska ha frågat om mannen har rösträtt i Kristinestad och sen erbjudit honom en fem euros sedel med orden "ta den här nu".

Mannen säger att han inte tog emot sedeln men att Ingvesgårds intention var tydlig. Det finns dock inga bevis och inga vittnen till händelsen.

Centralvalnämndens sekreterare, stadsjurist Niklas Granö, säger att uppgifterna de fått in verkar trovärdiga och att det är nämndens skyldighet att se till att ärendet utreds.

"Befängda påståenden"

Själv nekar Ingvesgård bestämt till alla anklagelser.

- Påståendena är befängda. Jag nekar bestämt till anklagelserna, säger Ingvesgård till Syd-Österbotten.

Hans Ingvesgård blev invald i stadsfullmäktige i Kristinestad.

Det var tidningen Suupohjan Sanomat som var först med att rapportera att en kandidat skulle ha erbjudit pengar i utbyte mot en röst.