Hoppa till huvudinnehåll

Tomatodlare: Stor efterfrågan på lokala grönsaker

En röd tomat i en klase med gröna tomater.
I Kinos växthus har den första tomaten blivit röd men ännu tar det någon vecka innan vårens första tomater är färdiga att plockas. En röd tomat i en klase med gröna tomater. Bild: Yle/Monica Forssell tomat

Björknäs trädgård har i år fördubblat sin odlingsareal och ser fram emot en dubbelt större tomatskörd än tidigare.

Kvinna och man bland tomatplantor i ett växthus.
Diana och Johan Kinos. Kvinna och man bland tomatplantor i ett växthus. Bild: Yle/Monica Forssell johan kinos

Tidigare hade Kinos bara två växthus men från och med i år hyr paret Söderlångviks tre växthus. Meningen var att de egna växthusen i Söderby skulle förstoras men då det av en slump visade sig att Söderlångvik ville hyra ut sina växthus, slog Diana och Johan Kinos till.

Enligt Johan Kinos är efterfrågan på lokalt odlade grönsaker stor.

- Salladen är ny för oss så för salladens del har vi ingen aning om vilka mängder som kan gå åt men tomaterna är inget problem. Allt det som odlas går nog åt under sommaren.

Sallad i ett växthus.
Tidigare odlades det sommarblommor i det här växthuset. Nu blir det sallad i ett av de växthus som paret Kinos hyr av Söderlångvik. Sallad i ett växthus. Bild: Yle/Monica Forssell salladsväxter,växthus,björknäs trädgård

Allt fler väljer utländska tomater

Nationellt sett har efterfrågan på inhemska tomater gått ner rejält.

Enligt verksamhetsledare Jyrki Jalkanen vid Handelsträdgårdsförbundet härstammade bara 20% av butikernas tomater från utlandet för fem år sedan. I dag är hela 40% av tomaterna utländska.

Konsumenterna vill ha tomater, men inte runda och stora. Bild: YLE/Heidi Herrmann körsbärstomater

Enligt Jalkanen vill konsumenterna ha till exempel små körsbärstomater i dag och trots att de finländska trädgårdarna i allt högre grad nu satsar på specialtomater pekar trenden nedåt för de inhemska odlarna.

Smaken är a och o

På Kimitoön, där paret Kinos tillsvidare är de enda som odlar tomater och gurka i större skala, väcker trenden ändå ingen större oro. I ett av växthusen satsar man på speciellare tomatsorter och istället för kvantitet är ledordet på Kimitoön kvalitet.

- Vi har märkt att smaken är a och o, säger Diana Kinos som har kontakt med kunderna via den direktförsäljning som trädgården driver i Dragsfjärd.

Stort växthus.
Det minsta av gårdens växthus är 200 kvadratmeter och det största 1200. För paprikornas del har produktionen ökat från hundra plantor till sexhundra plantor i och med de nya växthusen. Stort växthus. Bild: Yle/Monica Forssell växthus,björknäs trädgård

Kinos förädlar också en del av sina tomater, paprikor och chilin till sylt som Diana Kinos vunnit första pris med i FM i Mathantverk och förutom tomater och gurkor kommer också sylten så småningom att finnas till salu, inte bara i den egna kiosken i Dragsfjärd, utan också i mataffärerna på ön.

Björknäs trädgård startade med ett växthus i början av 1990-talet. I medlet av 2000-talet tog Johan Kinos över efter sin far.

Några planer på att ytterligare utvidga har Kinos inte för tillfället.

Söderlångvik satsar nu på äpplen fullt ut

I och med hyresavtalet övergick två av Söderlångviks anställda till att arbeta för Björknäs trädgård.

För Söderlångviks gård innebär arrangemanget att de resterande anställda nu satsar fullt ut på gårdens äppelodlingar.

Trädgårdsmästare Karin Arfman är nöjd.

- Nog är det ju en stor förändring för mig som ganska långt haft hand om växthusen men jag tycker att det är en positiv förändring i och med att vi nu har en odlare som kan koncentrera sig på odlingen i växthusen och vi själva kan koncentrera oss på äppelodlingen.

Karin Arfman beskär unga äppelträd.
Karin Arfman satsar nu fullt ut på äppelodlingarna. Karin Arfman beskär unga äppelträd. Bild: Yle/Monica Forssell söderlångvik,Söderlångvik herrgård,äppelträd

Det nya arrangemanget innebär också att direktförsäljningen vid Söderlångvik gård upphör och att gårdens och Kinos produkter i fortsättningen finns att köpa inne på gårdens café.

- Det är ganska bra uppdelat nu. Alla har sin egen uppgift och ska sköta den så bra det går, konstaterar Arfman.