Hoppa till huvudinnehåll

Tuomas Enbuske: Folk gillar sina jobb mer än de vill medge

Tuomas Enbuske, promobild för Fem fenomen i arbetslivet
Tuomas Enbuske, promobild för Fem fenomen i arbetslivet Bild: Five corners fem fenomen i arbetslivet

Traditionella arbetsplatser och arbetstider försvinner och allt fler börjar distansjobba och sysselsätta sig själva. Men arbetsplatsen är mycket mer för oss än bara ett ställe att jobba på. Hur kommer det att gå?

Thank God It´s Friday! Populärkulturen baserar sig på att alla väntar på helgen. Alla älskar fredagar och hatar måndagar. För det är så hemskt att vara på jobbet och så roligt att vara hemma. Jag hävdar att detta inte stämmer. Folk gillar sina jobb mer ände vill medge. Sommarlovet är såklart trevligt men varför ökar antalet skilsmässorna just efter sommaren? För att folk måste tillbringa tid med sin partner utan att kunna rymma till jobbet.

Arbetsplatsen är mycket mer för oss än bara ett ställe att jobba på. Det är ett samhälle där vi träffar våra vänner och vi tillbringar faktiskt en tredjedel av vårt liv där. Dessutom hittar många sin partner just på jobbet.

Allt mer distansjobb

Den nuvarande arbetslagen utgår fortfarande från det, att alla har ett ställe att gå till för att jobba. Men allt fler människor distansarbetar. Och det är inte bara distansarbete som ökar. Ännu flera människor kommer att bli underleverantörer för firmor i framtiden.

Det finns förstås fördelar med detta: då är människorna inte bundna till ett enda bolag, utan kan jobba för flera firmor samtidigt. På så vis är inte hotet av arbetslöshet heller så stort, för arbetssituation inte är beroende av en firmas framgång eller förluster.

Den dåliga sidan är såklart att vi inte längre har ett likadant samhälle som förr. Det är stressigt för hjärnan då vi hela tiden måste lära känna nya människor och inte kan forma fasta arbetsomgivningar.

Arbetsplatser med fastanställning i 40 år, där man får en armbandsur i 50-årspresent, upphör.

Lösningen är att vi själva börjar grunda mindre firmor. Då bildas nya, mindre arbetssamhällen som skapar känsla av samhörighet. Men det kräver givetvis aktivitet och ett stort ansvar för sina egna jobbprestationer. Och det finns så många olika slags människor. Vissa är mer flexibla än andra och en del uthärdar bättre osäkerhet och oregelbundenhet. De flesta vill att världen är förutsägbar. Med den inställningen är till och med ett dåligt slutresultat bättre än att inte veta vad som händer imorgon.

Men det som är helt säkert är att typiska 8-16-arbetsdagar försvinner. Arbetsplatser med fastanställning i 40 år, där man får en armbandsur i 50-årspresent, upphör. Därför är det oärligt att lova de unga att sådant skulle vara möjligt. Berätta hellre sanningen.

Ungas arbetspreferenser förändras

Utvecklingen är inte bara negativt. De stora generationerna som fick leva med trygga arbetsförhållanden tycker synd om de unga som inte får uppleva ett likadant arbetsliv. Men jag tror inte att de unga
nödvändigtvis ens vill leva så. Själv ser jag det faktiskt som en hemsk tanke, om jag inte hade flera arbetssamhällen under min livstid, utan skulle leva och jobba med samma människor i 40 år.

Jag gillar måndagar för jag älskar mitt jobb. Thank God it´s Monday. Samtidigt förstår jag också att alla inte älskar sitt jobb. Men i framtiden är inte heller arbetsidentitet längre så viktig. Eller den kan vara det, men det viktigaste är att människan får upplevelser av tillhörighet och att hon kan känna sig viktig inför andra. Det behöver
bara inte vara jobb som styr det.

Hur kommer folk att sysselsätta sig i framtiden? Kolla in det andra avsnittet av Fem fenomen i arbetslivet.