Hoppa till huvudinnehåll

Åboland: Sjökapten fyndade stor mystisk propeller utanför stugan

En jättelik propeller.
Propellern mäter 2,4 meter i diameter och har legat på en slät klippa under vattnet, troligen i många år. En jättelik propeller. Propeller

Vilket fartyg tappade för länge sedan sin stora fyrbladiga propeller utanför Espskär i Åbolands skärgård? Vad hände och varför finns det inga uppgifter om händelsen?

Det var för fyra år sedan som en ung kille med snorkel uppenbarade sig vid pensionerade sjökaptenen Esa Mäkeläs stuga på ön Espskär strax söder om Pargas port, i Åbolands skärgård.

Killen var upptagen med att dyka upp och ner i strandvattnet en god stund.

- Så jag frågade honom vad han riktigt pysslar med, berättar Mäkelä.

Espskär (som på vissa kartor också stavas Äspskär) ligger strax söder om Pargas port i närheten av ön Högland. Bild: Yle/ Nora Engström skärgårdshavet

Det visade sig att killen försökte kartlägga hur gott om fisk det fanns utanför Espskär. Förutom fisk hade den unga dykaren ändå upptäckt också något annat intressant cirka 20 meter från Mäkeläs strand, nämligen en jättestor propeller.

- Vet du förresten att det ligger en stor propeller på ungefär fyra meters djup här, frågade killen. Men hur skulle jag kunna veta det? Jag brukar inte dyka, säger Mäkelä och berättar vidare att han bad ynglingen fästa ett rep i propellern.

Redaktör Sofia Lindahl dyker i Ekenäs
Dykare fäste ett nytt starkare rep i propellern så att den till slut kunde lyftas. Arkivbild. Redaktör Sofia Lindahl dyker i Ekenäs Bild: Mårten Engberg sofia lindahl

Ett första försök att lyfta tingesten gjordes ganska strax efter upptäckten men misslyckades då propellern var för tung och repet brast.

För några dagar sedan fick Mäkelä ändå hjälp av en bekant med en lämplig båt och nu ligger propellern uppe på land.

- Den är fyrbladig och troligen av järn. Ett tjockt lager av snäckor och annat som växer på havsbottnen täcker propellern och den är nästan 2,5 meter i diameter. Så ingen liter propeller, konstaterar Mäkelä och tillägger:

- Den som har tappat den måste ha märkt det.

Turligt nog landade propellern på en klippa under vattnet. Hade den landat på mjuk botten hade den försvunnit in i leran för länge sedan.

Kan ha tillhört rätt stort fartyg?

Enligt Mäkelä vittnar propellerns konstruktion om att den är gammal men exakt hur gammal är svårt att säga.

Både Forum Marinum och Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi har kopplats in på fallet men tillsvidare är propellerns historia höljd i dunkel.

Enligt Kasper Westerlund, intendent vid Sjöhistoriska institutionen vid Åbo akademi, handlar det om ett ovanligt fynd.

Storleken på propellern antyder att det är ett rätt stort fartyg som av någon orsak förlorat sin propeller och en försiktig gissning är att fartyget kan ha varit mellan 50 och 100 meter långt.

- Kanske ett ganska stort lastfartyg? kastar Mäkelä fram. En möjlighet är också att det är ett militärfartyg som tappat sin propeller.

Tidigare gick det en farled strax utanför Espskär men troligen något tag efter kriget flyttades farleden längre bort.

Mäkelä är förvånad över fyndet eftersom han inte känner till att något fartyg skulle ha tappat sin propeller utanför holmen. Inte heller har han hört om någon farkost som skulle ha förlist i hans vatten.

Tips emottages

Mäkelä har lagt ut en bild på sitt fynd i sociala medier och där har fyndet väckt stort intresse. Några förslag på vems propeller det kunde vara har också getts men fler tips är välkomna.

- Om någon känner till något får man gärna ta kontakt med mig eller Forum Marinum, säger Mäkelä som ser fram emot att få klarhet i propellerns ursprung.

Vad som sedan händer med den snäckbelagda maskindelen är oklart. Om till exempel Forum Marinum vill ha propellern får de den gärna, säger Mäkelä.

- I annat fall kanske jag målar den och låter den ligga på bryggan.