Hoppa till huvudinnehåll

Europaparlamentariker Nils Torvalds vill bli SFP:s presidentkandidat

Nils Torvalds ställer sig till förfogande för att bli SFP:s kandidat i presidentvalet. Presidentkandidaten utses på partidagen i juni.

- Nog är det på många sätt en stor utmaning. Finlands president är en central figur i vår historia och det finns stora gestalter i den historian. Att ställa sig ens lite i den raden är en utmaning som får kalla kårar att gå längs ryggraden.

- Å andra sidan, mitt liv har alltid varit fyllt av utmaningar, det är inte så illa att ta dem.

Varför skulle du bli en bra president?

- Jag tror att om det är någonting jag kan, någonting jag sysslat med under de senaste 40 åren, så är det att på en analytisk nivå försöka förstå vad det är som händer i Europa och i världen. Vi har i Europa i dag oerhört stora utmaningar, om man inte styr rätt så är det landet som lider.

Om man ser på Finland som ligger alldeles intill Ryssland, och på andra sidan betraktar storallierade USA - hur svårt är det att navigera mellan de här två polerna?

- Det som gör sammanhanget osäkert är att vi på något sätt upplever att USA nu söker sig bort från sin traditionella roll, och om de gör det så innebär det en stor förändring i Europas och Finlands säkerhetspolitiska situation. Av den orsaken finns det all orsak att hålla öronen och ögonen öppna för vad som nu händer i världen.

Samhällsdebatten störst i presidentvalskampanjen

Torvalds ser på den kommande valkampanjen som både utmanande och givande. Det intressanta med presidentvalskampanjen är att det blivit arenan för den stora samhällsdebatten.

- Man kunde tycka att det skulle vara mera rationellt att föra den i en riksdagsvals- eller kommunalvalsdebatt. Men i den finländska politiska kulturen har det gått så att det är presidentvalskampanjen som väger de stora frågorna.

- I en tid som på många sätt är omvälvningarnas tid så är det både intressant, utmanande och givande, säger Torvalds.

Torvalds arbetade som journalist vid Yle fram till år 2008. Han har bland annat varit korrespondent i Ryssland och i USA.

Sedan 2012 är Nils Torvalds Europaparlamentariker.

Nils Torvalds intervjuades av Thomas von Boguslawski

Läs mera:

Porträtt av Nils Torvalds i grå kostym och runda bruna glasögon.

SFP:s potentiella presidentkandidat Nils Torvalds: Jag vill föra EU-debatten i Finland

Det ser ut som att Europaparlamentarikern Nils Torvalds blir Svenska Folkpartiets presidentkandidat i valet nästa år, det visar FNB:s rundfrågning bland partiets riksdagsledamöter och partistyrelsemedlemmar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes