Hoppa till huvudinnehåll

Macrons kampanj: Någon har utsatt oss för "massiv" "koordinerad" hackning - hundratals dokument har läckt ut

Emmanuel Macron med bister min.
Emmanuel Macron med bister min. Bild: EPA/PASCAL LACHENAUD / POOL MAXPPP OUT Emmanuel Macron,Presidentvalet i Frankrike 2017

Franska presidentvalets ledande kandidat Emmanuel Macron och hans kampanj meddelade på fredag kväll att de har blivit utsatta för ett "massivt" dataintrång.

Nu har hundratals mejl, dokument och bokföring läckt ut på internet. Enligt Macrons kampanj handlar det om dokument som beskriver en normal valkampanj. Bland det autentiska materialet finns däremot också fejkade dokument som lagts till för att sprida förvirring och falska uppgifter, meddelar kampanjen i ett pressmeddelande.

- Det här är en allvarlig händelse och vi ska inte tolerera att intressen som är livsviktiga för demokratin riskeras, skrev Macrons kampanj på fredag kväll.

Dataintrånget har skett för några veckor sedan och har riktat sig både mot kampanjarbetarnas arbetsmejl och privata e-postkonton.

Försöker någon påverka utgången i valet med cyberattack?

Den uppseendeväckande läckan sker bara en och en halv dag innan andra omgången i det mycket spännande presidentvalet där fransmännen väljer mellan ytterhögerns kandidat Marine Le Pen och centerkandidaten Emmanuel Macron.

Macron ledde över Marine Le Pen i fredagens opinionsmätningar och är valets förhandsfavorit.

Macrons team har redan tidigare meddelat att någon har försökt hacka dess mejl och riktat misstankarna mot Ryssland. Kreml har förnekat att man skulle ligga bakom cyberattackerna.

Emmanuel Macron håller tal och pekar ut i luften.
Emmanuel Macron ledde opinionsmätningarna på fredag. Emmanuel Macron håller tal och pekar ut i luften. Bild: EPA/IAN LANGSDON Emmanuel Macron,Presidentvalet i Frankrike 2017
Ledaren för Nationella fronten, Marine Le Pen under en presskonferens i Paris 26.1.2017
Marine Le Pen har 37 procent av väljarstödet i opinionsmätningarna och Macron 63 procent. Ledaren för Nationella fronten, Marine Le Pen under en presskonferens i Paris 26.1.2017 Bild: EPA/IAN LANGSDON Marine Le Pen,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017

Avgörande val för vår valuta och EU:s framtid

Valet är det viktigaste i Frankrike på decennier och utgången kommer att ha en direkt påverkan på Finland.

Den franska presidenten leder utrikespolitiken och har stort inflytande på hur EU styrs i framtiden. Om den nationalistiska och EU-fientliga Marine Le Pen blir president kan Frankrike eventuellt överge både unionen och euron.

Det här skulle i sin tur få omfattande följder för de andra europeiska länderna.

Massivt och koordinerat dataintrång

Läckan handlar sammanlagt om nio gigabyte data som en anonym internetanvändare med signaturen EMLEAKS har publicerat på fildelningssajten Pastebin.

Macrons politiska rörelse En Marche! bekräftade på fredag kväll att en del av dokumenten härstammade från kampanjen.

- En Marche!-rörelsen har fallit offer för ett massivt och koordinerat dataintrång i kväll. Det har skapat förvirring i sociala medier vad gäller motstridig intern information, sade rörelsen i ett pressmeddelande.

Emmanuel Macron tittar ner i marken.
Emmanuel Macron tittar ner i marken. Bild: EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT Emmanuel Macron,Presidentvalet i Frankrike 2017

Bisarr tidpunkt - valtystnad förbjuder medier att rapportera

Många frågar sig nu hur medier och andra ska förhålla sig till läckan.

Tidpunkten kan på många sätt ses som underligt vald. Någon publicerar dokumenten precis innan den sedvanliga två dagar långa valtystnaden ska börja.

Varken journalister, politiker eller vanliga medborgare får uttala sig om presidentvalskampanjerna i offentligheten för att inte äventyra valfriden då vallokalerna öppnar på söndag.

På lördag förmiddag uppmanade franska valkommissionen medier att inte publicera uppgifter från läckan för att inte riskera att eventuellt falska uppgifter påverkar resultatet.

Kommissionen säger att publicering av uppgifter ur läckan kan leda till åtal och straff för brott mot vallagen.

Reddit och Twitter

Franska valkommissionen ska hålla ett extra möte under lördag och har bett medier förhålla sig aktsamt till att publicera detaljer från materialet. Enligt valkommissionen kan publicering av materialet leda till åtal för medierna.

Det är möjligt att innehållet i dokumenten kommer att rapporteras enbart på Twitter och Reddit.

Kommentarer om läckan dök upp på internet på fredag kväll strax efter att det officiella förbudet mot kampanjföring hade trätt i kraft.

Förbudet gäller tills vallokalerna stänger på söndag klockan 21 finsk tid.

Källor: APT, AFP, Reuters, Svenska Yles tidigare artiklar

Artikeln har uppdaterats med franska valkommissionens uttalanden klockan 12:10.

Läs mera:

Vad tänker fransmännen om sitt ödesval på söndag? Vår Europakorrespondent reser runt i Frankrike

Emmanuel Macron eller Marine Le Pen? Taktikrösta eller rösta blankt. Kanske strunta i valet? Hur tänker fransmännen inför söndagens avgörande omgång i presidentvalet? Europakorrespondet Daniel Olin åker runt i Frankrike och träffar väljare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes