Hoppa till huvudinnehåll

"Mögelhundarna har talat - nu ska Hovirintaeleverna ut"

Snart fylls klassrummet av förväntansfulla ettor!
Det finns mögel i hela Hovirinta skolbyggnad. Snart fylls klassrummet av förväntansfulla ettor! Bild: YLE/Nina Bergman s:t karins svenska skola

En grupp oroade pappor i S:t Karins kräver att hela Hovirinta skolhus stängs och att de drygt 400 eleverna och personalen flyttar ut på grund av problemen med mögel och inomhusluft.

Nu finns det bara ett rätt beslut att fatta, säger papporna i ett uttalande, och det är att flytta ut elever och personal.

Elever och personal har redan längre lidit av yrsel, illamående och huvudvärk, högst sannolikt på grund av inomhusluften.

Staden och skolan stängde ett klassrum i april, efter att personer som vistats i rummet uppvisat symptom.

Men den första maj undersökte mögelhundar byggnaden och de hittade mögel på hela 54 platser.

- Det fanns tydligt utspritt på olika ställen i byggnaden, säger Patrik Edman som är en av papporna i gruppen. Hundarna hittade mögel speciellt i den norra väggen, där både den svenska förskolan och den svenska skolan har sina klassrum. Men det fanns också i den finska delen, också i sådana utrymmen som staden redan har reparerat och sanerat.

Närbild på Patrik Edman som tittar in i kameran.
Patrik Edman. Närbild på Patrik Edman som tittar in i kameran. Bild: Yle/Marie Söderman S:t Karins,patrik edman

Papporna anser att byggnaden medför så allvarliga hälsorisker att skolorna behöver långsiktiga lösningar istället för nya reparationer.

- Det första steget är att flytta skolverksamheten i Hovirinta till temporära utrymmen från och med hösten, säger Edman. Vi vill ha modulhus eller baracker, som man har vid Valkeavuoren koulu i S:t Karins och på många andra håll. Det långsiktiga målet är att det byggs ett helt nytt skolhus i Hovirinta.

S:t Karins stad har lagt ner cirka två miljoner euro på att åtgärda problemen med inneluften i Hovirinta, men reparationerna har inte haft önskad effekt.

S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu håller nu så många lektioner som möjligt utomhus för att slippa den dåliga inneluften.

Stadsstyrelsen i S:t Karins tar upp Hovirinta på sitt möte måndagen den 8 maj, men fattar sannolikt beslut först den 15 maj. Fullmäktige tar ställning till Hovirinta den 22 maj.

Invånarna har samlat en adress, som överräcks inför styrelsemötet den 8 maj. Adressen har redan undertecknats av drygt 1 100 personer.

I adressen krävs, att verksamheten i Hovirinta flyttas till temporära utrymmen från och med i höst.

Sankt Karins svenska skola har 170 elever och Hovirinnan koulu drygt 200 elever.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland