Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö och Tuomioja: Obegripliga skriverier i Iltalehti om säkerhetsfrågor

Erkki Tuomioja och Sauli Niinistö
Erkki Tuomioja och Sauli Niinistö Bild: AOP Erkki Tuomioja,Sauli Niinistö

President Sauli Niinistö anser att Iltalehti-journalisten Olli Ainolas text om stora meningsskiljaktigheter mellan riksdagen och presidenten i de säkerhetspolitiska frågorna är obegriplig.

Niinistö kommenterade saken i ett inlägg på presidentens webbplats.

Enligt journalisten Olli Ainola är presidenten och riksdagen inte ense om huruvida Finland står sida vid sida med de övriga EU-länderna och Nato då det gäller militärt försvar av Baltikum.

"Tvist mellan Sauli Niinistö och Erkki Tuomioja"

Enligt Ainola kretsar tvisten kring president Niinistö och den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP).

Ainola skriver att Tuomioja lyckats få igenom ett ställningstagande i hela riksdagens namn och att det strävar efter att upphäva grunderna i presidentens säkerhetspolitiska riktlinjer.

President Niinistö: Riksdagen har det sista ordet

President Niinistö skriver att han verkat i gott samarbete med Tuomioja både under Tuomiojas tid som utrikesminister och under hans tid som riksdagsledamot.

- Vi har aldrig skiljts oeniga, och inget sådant är aktuellt nu heller, skriver presidenten.

Han tillägger att han hela tiden betonat att riksdagen har det sista ordet också i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Niinistö säger att Ainola erbjöds möjligheten att diskutera med presidenten för att reda upp saker och ting.

- Tyvärr tackade han nej.

Också Tuomioja säger sig vara förundrad över syftet med texten

Även Erkki Tuomioja skriver i sin blogg att han under sin tid som utrikesminister hade ett ypperligt samarbete med president Niinistö i alla de grundläggande frågorna inom utrikes- och säkerhetspolitiken.

- Kontakten mellan oss har fortsatt i samma anda efter det, och vi har båda varit mycket nöjda över den breda konsensus riksdagen nått i behandlingen av de utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelserna, skriver Tuomioja.

Tuomioja skriver att han undrar på vems initiativ och i viket syfte den här typen av nyheter skrivs.

(FNB)

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

 • Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers, november 2016.

  Oilers GM om Puljujärvis säsong: ”Han var väldigt frustrerad”

  Peter Chiarelli tror att Puljujärvi kommer att anpassa sig.

  Trots att Jesse Puljujärvi inte gjorde någon succé under sin första säsong i Nordamerika så är Edmontons General Manager Peter Chiarelli relativt nöjd med vad han fått se. Framför allt i AHL har Puljujärvi visat klass anser Chiarelli.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Rysslands respektive Finlands barnombudsman, Anna Kuznetsova och Tuomas Kurttila

  Ryssland och Finland ska samarbeta i barnskyddsfrågor

  Rysslands barnombudsman begraver stridsyxan.

  Barnombudsmännen sken i kapp med solen i Helsingfors på tisdagen. Ryska barnombudsmannen Anna Kuznetsova besökte under sin första utlandsresa Finlands barnombudsman Tuomas Kurttila. De forna barntvisterna verkade vara ett minne blott.

 • Lojo sjukhus

  Lojo kan få tandvårdsjour på veckoslut

  Tandvårdsjour planeras i Lojo sjukhus.

  Snart behöver kanske Lojoborna och Sjundeåborna inte längre åka till Helsingfors för att få tandvård under veckoslut och helger. Lojo stad förhandlar med Lojo sjukhus om att öppna en jourenhet för tandvård i anslutning till Lojo sjukhus.

 • Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler.

  FNB: Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

  Tar över tjänsten vid årsskiftet.

  Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.

  Utrikesministeriet: Ogrundade fakta i kidnappningsrapporteringen

  Felaktiga uppgifter är en säkerhetsrisk för den kidnappade.

  Utrikesministeriet meddelar att det inte finns något nytt att berätta om den finländska kvinnan som kidnappades i Kabul. Samtidigt påtalar man att fel i medierapporteringen kan utgöra en risk för den kidnappade.

 • Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

  TE-tjänsternas framtid oroade i riksdagen

  Otaliga frågor ännu öppna med de nya landskapen.

  Riksdagen var djupt oenig om grundandet samt finansieringen av de nya landskapen. Oppositionen oroade sig under tisdagens debatt speciellt över hur det går med TE-tjänsterna i framtiden.

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Tomma ölburkar.

  Alkohollagens öde fortfarande oklart

  Ingen kompromiss i regeringspartiernas förhandlingar.

  Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

 • Jonas Jungar

  Jonas Jungar: Terror mot barn och unga får aldrig bli det nya normala

  "Är vi rädda så har de vunnit".

  Nej, inte igen! Var det den kollektiva reaktionen i morse då nyheterna om Manchester kablades ut? Eller har vi blivit så avtrubbade efter alla lastbilar, knivmän och självmordsbombare att vi uppfattar dådet som bara ett i raden? Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver om cynismen och rädslan som inte får ta över.