Hoppa till huvudinnehåll

Olympiska kommittén fick ny vd – tänker få bukt med ekonomin

Mikko Salonen poserar under OK:s pressinfo.
Olympiska kommitténs nya vd, Mikko Salonen. Mikko Salonen poserar under OK:s pressinfo. Bild: Lehtikuva Mikko Salonen

Tidigare orienteringsbasen Mikko Salonen har utsetts till ny vd för Finlands olympiska kommitté. Han är diplomingenjör och lämnar sin vd-tjänst på Blom Kartta i mitten av augusti för att börja på sitt nya jobb.

Kommitténs styrelse utsåg Salonen på fredagen.
Salonen ledde Finlands orienteringsförbund åren 2003-2008. Han är vice ordförande för Internationella orienteringsförbundet.

- Det är åratal sedan jag var vd för Finlands orienteringsförbund, men många bekanta ansikten är fortfarande med. Jag har ett nätverk inom idrottsvärlden från den tiden, så jag behöver inte börja från noll, säger 45-åringen Salonen till FNB.

Han känner sig inte nervös inför det nya jobbet.

- Fram till den här åldern har jag prövats i många olika utmaningar. Jag tar mig an uppgiften ivrigt och ska vara nyfiken och ödmjuk. Uppgiften bjuder säkert på en hel del utmaningar, säger Salonen.

Fokus på strategi

Finlands olympiska kommitté har en gällande, skriftlig strategi, så något helt nytt projekt startas inte då Salonen tillträder.

- Strategin ger verksamheten både en tydlig riktning och vissa begränsningar. Elitidrottsframgångar står främst. Vd:ns uppgift är att skapa förutsättningarna för framgång, säger Salonen.

Enligt strategin ska Finland ha världens mest idrottande befolkning och vara bäst i Norden på elitidrott år 2020. Jämsides med elitidrotten och ökat motionerande ser han ekonomin som en central del av sitt uppdrag.

- Ekonomin måste stå på stabilare grund än tidigare.

Ekonomisk balansgång

Kati Lehtonen på forskningscentralen Likes har tidigare kommit fram till att Finlands olympiska kommittés nuvarande uppdrag - att bevaka såväl elitidrottares som motionärers intressen - är en svår balansgång.

Salonen ser inget problem.

- Jag ser det som att fler finländare i rörelse och en utveckling av elitidrotten är krafter som stöder varandra, säger Salonen.

Gällande ekonomin kommer Salonen med stränga besked. Budgeter är inte något spel för kulisserna, säger han till Yle.

- Jag har alltid varit en sträng skattmästare. Budgeter är inte något man gör för skojs skull. De är till för att styra ekonomin. I framtiden kommer vi inte att ha problem med dem, säger Salonen bestämt.

Text: FNB, Yle Sporten

Läs också