Hoppa till huvudinnehåll

På 1960-talet var nattklubbar för gamyler medan de unga hängde med Jimi Hendrix, Paul McCartney och The Who i Helsingfors

Yrsa Grüne poserar med solglasögon på.
Yrsa Grüne har träffat både Pete Townshend och Paul McCartney. Yrsa Grüne poserar med solglasögon på. Bild: Yle / Ted Urho yrsa grüne

Brytningsskedet för ungdomskulturen kom ungefär samtidigt som minikjolen, minns Yrsa Grüne.

- Först ville flickorna se ut som mamma, och sen plötsligt var det mammorna som ville se ut som flickor.

Till skillnad från idag så köade inte ungdomarna till nattklubbarna.

Hår 1969
Musikalen Hair förde fram ett budskap för kärlek och emot kriget i Vietnamn. Hår 1969 Bild: Yle journalen

- Visst kunde man ju gå på nattklubb, om man ville dansa tango, säger Yrsa Grüne, bekant för många som mångårig medarbetare vid Hufvudstadsbladet.

Konventet samlade folk

Istället samlades ungdomen på konventsfester, som ordnas av de olika gymnasierna.

- Då man fyllt femton kunde man få ett konventskort och gå på konvent. På festerna spelade live band så man kunde dansa och i baren serverades läsk, berättar Grüne.

Jimi Hendrix, Kulturhuset
Världsstjärnor som Jimi Hendrix hittade till Helsingfors. Jimi Hendrix, Kulturhuset Bild: www.iltasanomat.fi jimi hendrix

Även om konventsfesterna var nyktra tillställningar så hände det att folk blev berusade.

- Inte kunde man ju veta vad som händer på toaletterna, säger Grüne menande. Och de bästa festerna ordnades i Revan, alltså dåvarande Svenska lyceum på Elisabethsgatan.

Världsstjärnor i lilla Helsingfors

Listan på stora namn som spelade i den lilla nordiska huvudstaden är imponerande.

- Det ordnades ju massvis med konserter i stan på det som då hette Mässhallen, det vill säga dagens Tölö sporthall, minns Grüne.

Tölö sporthall och brevidliggande byggnader
Då Tölö sporthall ännu kallades Mässhallen spelade många stora stjärnor där. Tölö sporthall och brevidliggande byggnader Bild: Yle/Touko Yrttimaa sporthall

- The Beach Boys, The Who, Wings och Jimi Hendrix. Efter att vi sett Hendrix live konstaterade musikern Hasse Walli att hälften av publiken gick hem och sålde gitarren, medan den andra hälften gick hem för att öva.

På den tiden var världsstjärnorna betydligt mer tillgängliga än idag.

Pete Townshend
Pete Townshend, frontfigur i The Who Pete Townshend Bild: MOJO pete townshend

- Jag har ännu kvar en sträng som jag fick av The Who-gitarristen Pete Townshend. Jag gick fram till honom och bad om ett minne, så han rev av den och gav den till mig. Inte var det så märkligt på den tiden.
En pressbild på The Beatles klädda i kostymer.
Då Beatles gjort slut och Paul McCartney spelade med Wings i Helsingfors var det cirka femtio personer i publiken. En pressbild på The Beatles klädda i kostymer. Bild: Future film/Apple corps The Beatles,John Lennon,Paul McCartney,Ringo Starr,George Harrison

Lite på samma sätt gick det till då Yrsa Grüne träffade Paul McCartney.
- Det var tidigt 1970-tal, strax efter att Beatlesmedlemmarna försökte sig på solokarriärer så han var här med Wings. Vi var kanske femtio personer i publiken och kändisarna var som vi alla andra. Men det är annorlunda nu, om man tittar på säkerheten som omger en Rolling Stones-konsert.

Klubb för den som vill minnas tillbaka

Under vårvintern har Grüne tillsammans med andra ordnat egna träffar under namnet Natsaklubi på nattklubben Kaarle XII i Helsingfors.

Nylands nation på Kaserngatan
Nylands nations byggnad på Kaserngatan. Nylands nation på Kaserngatan Bild: Yle/Petter West helsingfors då och nu

- På 1960-talet verkade här N-klubi med livemusik och det var nära för oss som var med i musikalen Hair på Svenska Teatern. I dagens läge spelar vi olika åldrars musik på vår Natsaklubi. Först med en DJ, sedan liveband och så brukar vi avsluta med lite intervjuer, berättar Grüne.

Läs också