Hoppa till huvudinnehåll

Tror du att du är en trädgårdsguru? Testa dina kunskaper i Puoli seitsemäns stora trädgårdstest

Teckning av några trädgårdsmästare.
Teckning av några trädgårdsmästare. Puoli seitsemän,trädgårdstest

Har du den frodigaste trädgården i grannskapet? Ger ditt trädgårdsland skörd för hela vintern? Eller hör du till dem som lyckas få även de enklaste örtodlingar att vissna direkt? I Puoli seitsemäns stora trädgårdstest kan du kolla hur det är med dina kunskaper om trädgårdsskötsel.

1. En perenn är

2. Finland är indelat i åtta växtzoner enligt vilka växter som trivs i zonen. Om du bor i zon 3, ligger din hemort

3. En krukodlad planta är

4. I regel är det bäst att vattna i trädgården

5. Potatisen ska sättas

6. Så kallad fukthållande jord är

7. Rhododendron blommar som mest

8. Päronträden ska klippas

9. Gnagarnas favorit bland bärbuskarna är

10. Ympning är

11. I Finland kan man odla sparris

12. Kungsmynta kallas även

13. Ett effektivt knep för att bli av med sniglar i trädgården är att

14. På torra platser klarar sig till exempel

15. Du vill anlägga ett stenparti. Till de bästa stenpartiväxterna hör bland annat

16. En växt som trivs bäst i skuggan är

17. En allmogeväxt är

18. Vilken av följande växter är giftig?

19. Du vill locka många fjärilar till din trädgård. Då lönar det sig att plantera till exempel

20. Vilken av följande växter finns inte på riktigt?

Trädgårdstestet har gjorts av Regina Rask/Puoli seitsemän och översatts av Annika Rikberg-Grannas.
Puoli seitsemän suuri puutarhatesti

Mer från programmet

  • Nyhetsbevakningen av pandorna i Etseri begränsas med medieavtal

    Etseri djurpark har gjort ett tvåårigt kontrakt med MTV.

    Etseri djurpark meddelade på torsdag morgon att de skrivit under ett kontrakt med MTV och Mediahub. I det här läget vet man inte ifall det betyder att övrig massmedia inte får följa med då pandorna anländer till Etseri.

  • Stormen är över för Åbo djurskyddsförening

    Britt-Marie Juup: Väldigt skönt att man nu kan andas ut

    Åbo djurskyddsförening har haft en turbulent tid de senaste åren, då föreningens styrelse har varit föremål för en polisutredning och åtalsprövning. Nu får i stort sett hela styrelsen upprättelse, då åtta av nio frias från misstankar.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

  • Skapa din egen himmel

    Sy en soffhimmel av tygbitar.

    Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.