Hoppa till huvudinnehåll

De gröna väljer ordförande med vind i seglen

Glada människor jublar och applåderar på De grönas valvaka i Helsingfors. Partiet gör rekordval i hela landet i kommunalvalet 2017.
Det var jubel och applåder på De grönas valvaka i Helsingfors efter kommunalvalet. Nu ska partiet välja ny ordförande. Glada människor jublar och applåderar på De grönas valvaka i Helsingfors. Partiet gör rekordval i hela landet i kommunalvalet 2017. Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Kommunalvalet 2017,Helsingfors,de gröna

Tidsfristen för att nominera kandidater för De grönas partiordförandeval går ut på söndag. Hittills är fem kandidater offentliggjorda. De är Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo och Olli-Poika Parviainen. Emma Kari anses av många vara favorit i ordförandevalet.

Det är med blandade känslor som De gröna samlas för att välja ny ordförande i Tammerfors den 17 juni. Ville Niinistö ledde partiet till storseger i vårens kommunalval och många skulle gärna se att han fortsätter som ordförande.

Ville Niinistö jublar.
Ville Niinistö lämnar ordförandeposten som en segrare. Ville Niinistö jublar. Bild: Lehtikuva Ville Niinistö,Gröna förbundet,Kommunalvalet 2017

Niinistö tvingas ändå avgå på grund av att partiets regler inte tillåter mer än sex år vid makten. Samtidigt har partiet vind i seglen, vilket ger kampanjen energi och till en början underlättar den nya partiledningens arbete.

Kandidaterna för ordförandeposten ska i maj och början av juni ut på gemensam turné som täcker nio orter. Turnén är viktig, eftersom det är partimedlemmarna ute på fältet som väljer ordförande.

Fyra riksdagsledamöter, en vice ordförande

Kandidatnomineringen var till en början trög, men tog fart efter kommunalvalet. Nu är fem kandidater uppställda. De är, i alfabetisk ordning: Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo och Olli-Poika Parviainen.

Läs mer om kandidaterna här!

Av kandidaterna är alla förutom Maria Ohisalo riksdagsledamöter. Ohisalo är å andra sidan vice ordförande för De gröna och har tidigare lett ungdoms- och studerandeförbundet.

Kommunalvalet var en framgång för De gröna. Samtliga ordförandekandidater blev med klar marginal invalda i fullmäktige och har ett starkt stöd på sina hemorter.

Emma Kari favorit enligt enkät

Yle Nyheter gjorde i april en enkät som var riktad till De grönas riksdagsledamöter samt medlemmarna och suppleanterna i partifullmäktige.

Av de 46 som svarade sa 19 att Emma Kari är deras favorit i ordförandevalet. Skillnaden till tvåan, Krista Mikkonen, var i enkäten klar. 9 personer nämnde Mikkonen som favorit.

Emma Kari
Emma Kari fick stöd i Yles enkät. Emma Kari Bild: Yle emma kari

Det gäller ändå att notera att kandidatlistan inte var klar då enkäten gjordes. Till exempel riksdagsledamoten Ozan Yanar övervägde ännu ställa upp, men meddelade senare att han inte gör det.

Medlemsomröstning avgör

Kandidaterna fastställs slutgiltigt av partiet onsdagen den 10 maj.

Valet av ny ordförande sker officiellt den 17 juni i Tammerfors. Före valet ordnas en medlemsomröstning som i praktiken avgör valet.

Så här går medlemsomröstningen och valet till

Kandidaterna i ordförandevalet nomineras senast söndagen den 7 maj. Partiet fastställer kandidaterna onsdagen den 10 maj.

Partiets medlemmar får rösta om vem de vill ska bli ny ordförande i en medlemsomröstning som avslutas den 13 juni. Omröstningen sker per post. Alla medlemmar som betalat medlemsavgiften före mitten av maj får rösta.

Medlemsomröstningen är formellt riktgivande, men i praktiken binder den partiet. Den som är etta i medlemsomröstningen väljs till ordförande den 17 juni i Tammerfors.

Rösterna i medlemsomröstningen räknas om över hälften av partimedlemmarna har röstat.


Läs mera:

Här är kandidaterna i De grönas ordförandeval

Fyra riksdagsledamöter, en vice ordförande och en fullmäktigeledamot kandiderar om De grönas ordförandeskap. Här presenterar vi kandidaterna, i alfabetisk ordning.

Tillägg 10.5 klockan 20:55: Det blir slutgiltigt sex personer som kandiderar om ordförandeposten. Mika Flöjt kandiderar också.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes