Hoppa till huvudinnehåll

Finlands stränder feststädas till 100-årsjubileet

Pamela Wikström är en av frivilligarbetarna som städar stränder.
Pamela Wikström är en av frivilligarbetarna som städar stränder. Pamela Wikström är en av frivilligarbetarna som städar stränder. Bild: Yle/Linus Hoffman saro udde

Det är ganska tomt på badstränderna på Runsala i Åbo, trots att det är en av de varmaste vårdagarna. Några tyska ungdomar sitter och njuter av solen och deras hund springer av och an ut i vattnet, som faktiskt inte är så varmt, där det emellanåt också syns någon sen vinterbadare.

Eller egentligen är det inte så tomt på stränderna. För de är fulla med skräp.

Frivilligarbetarna Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio mäter upp en 100 meter lång sträcka på badstranden vid Saro udde. Den ska städas upp, och samtidigt skriver de noggrant ner allt som de hittar.

Mikaela Eriksson mätar upp den sträcka som ska städas och där allt skräp ska bokföras.
Mikaela Eriksson mäter upp den sträcka som ska städas och där allt skräp ska bokföras. Mikaela Eriksson mätar upp den sträcka som ska städas och där allt skräp ska bokföras. Bild: Yle/Linus Hoffman strandstädningstalko

– Fast just nu ser det faktiskt ganska rent ut. De har tydligen lagt ny sand här, så det kan hända att allt skräp är där under. Det kan hända att vi plockar ganska snabbt här i dag, säger Eriksson.

En timme senare är de färdiga.

Formuläret visar att de plockat upp 135 cigarettfimpar, 26 plastbitar från matförpackningar, 12 bitar av oidentifierad plast, 5 pappbitar, 5 metallkorkar, 4 plastkorkar, 4 glasbitar, 4 andra sorters metallbitar, 3 bitar av impregnerat virke och annat trä, 2 styroxbitar och 1 aluminiumburk.

Totalt hittades alltså 201 saker på en kort strandremsa som först verkade helt ren.

Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio plockar skräp på Saro simstrand.
Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakalli hittade mycket skräp på Saro simstrand. Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio plockar skräp på Saro simstrand. Bild: Yle/Linus Hoffman snygg beach

– Man kan säga att stadens picknickkaraktär syns, säger Eriksson. Folk kommer hit, simmar och umgås. Men dessutom äter de och röker och lämnar kvar skräp, förutom att det flyter i land skräp från andra ställen.

– Också i Houtskär flyter det i land mycket skräp, mest plast, men också andra saker, säger Wikström. Och fastän folk är lite mer medvetna än inne i Åbo eller Helsingfors, så tycker jag nog att det kommer lika mycket som tidigare.

Varje vår städas stränder genom organisationen Håll Skärgården Rens strandstädningskampanj Snygg Beach. I år heter kampanjen Snygg Nord och är de nordiska ländernas första gemensamma strandstädningskampanj, där man under en veckas tid (29.4-6.5) städat stränder.

Mikaela Eriksson antecknar varje skräp i egen kolumn i samband med strandstädningstalkot på Runsala.
Mikaela Eriksson antecknar varje skräp i egen kolumn i samband med strandstädningstalkot på Runsala. Mikaela Eriksson antecknar varje skräp i egen kolumn i samband med strandstädningstalkot på Runsala. Bild: Yle/Linus Hoffman mikaela eriksson

Det första veckoslutet deltog mer än 700 personer på talko i Åbo, Helsingfors, Tallinn och S:t Petersburg. Denna lördag deltog ett 50-tal frivilliga med att städa stränderna på Saro udde, i Folkparken och längs Strandpromenaden.

– De som kommit hit har varit verkligt ivriga, säger miljörådgivare Mikaela Sundqvist från Sydvästra Finlands Avfallsservice. Och särskilt har folk varit intresserade av hur sopsorteringen fungerar, och att kunna se vilka nya produkter som kunnat tillverkas av återvunnet material, att den plast och de gamla kläder som man fört till insamlingskärl på riktigt också kan användas på något annat vis.

Mikaela Sundqvist hjälper frivilliga att sortera skräpet rätt i samband med strandstädningstalkot Snygg Beach.
Mikaela Sundqvist hjälper frivilliga att sortera skräpet från stränderna rätt. Mikaela Sundqvist hjälper frivilliga att sortera skräpet rätt i samband med strandstädningstalkot Snygg Beach. Bild: Yle/Linus Hoffman Mikaela Sundqvist,strandstädningstalko

Kampanjen Snygg Beach är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum och pågår hela året. Strandstädningstalkon kan ordnas av vem som helst och på vilken strand som helst.

– Vi vill påminna medborgarna om möjligheten att påverka nedskräpningen av Östersjön och veckan efter Valborg är en bra tidpunkt för det. I år har vi som mål att ge det 100-åriga Finland 100 rena stränder, och för att lyckas med det behöver vi allas talkoinsatser, berättar Håll Skärgården Rens projektkoordinator Jenny Gustafsson.

Hittills har det gjorts anmälningar om 70 stränder som städas, så fler kan anmäla sig.

En gammal aluminiumburk har plockats upp på en strand under ett strandstädningstalko.
En gammal aluminiumburk har plockats upp på en strand under ett strandstädningstalko. Bild: Yle/Linus Hoffman Dryckesburk,Nedskräpning,frivilligt arbete,aluminiumburk

Frivilligarbetarna Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio samlar ihop sina skräptänger och plastpåsar och fortsätter till nästa strand på Saro udde. Där finns betydligt mera skräp, mest plast, men också konservburkar och behandlat trä, antagligen från något bygge.

– Det är otroligt hur mycket plast som finns i haven, säger Rantakallio. En del har funnits där redan i 50 år, och samma plastbitar flyter fortfarande omkring. Eller så samlas det i strandvattnet och på stränder så att fåglar stryps eller kvävs.

– Mycket flyter i land, men mest skräpar folk nog ner där de finns, säger Eriksson.

– Det är därför jag gör det här, för att jag vill hjälpa till och vill att det ska se snyggt och rent ut här, säger Wikström. Östersjön betyder mycket för mig.

Fyra unga personer med ett litet barn och en hund sitter på sandstranden och njuter av vårsolen.
De unga tyskarna tyckte det var ett jättefint initiativ att städa stränder. Fyra unga personer med ett litet barn och en hund sitter på sandstranden och njuter av vårsolen. Bild: Yle/Linus Hoffman simstrand,badstränder