Hoppa till huvudinnehåll

Fördel Le Pen? Håll koll på det här

Liten flicka i vallokal i Henin-Beaumont i norra Frankrike.
I en vallokal i Henin-Beaumont i norra Frankrike på söndagen. Liten flicka i vallokal i Henin-Beaumont i norra Frankrike. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike,Marine Le Pen,Emmanuel Macron

Kan Marine Le Pen vinna i dagens presidentval trots allt? Här är tre saker du ska hålla ett öga på idag.

De sista mätningarna som publicerades i fredags visade att Emmanuel Macron tar en enkel seger över Marine Le Pen med 62 procent mot 38.

Men kan man lite på de franska prognoserna? Både i den brittiska EU-folkomröstningen och i det amerikanska presidentvalet hade ju mätningarna fel.

1. Är opinionsmätningarna tillförlitliga?

De franska opinionsinstituten brukar ändå traditionellt kunna förutse resultatet i presidentvalets andra omgång. I den första omgången motsvarade de sista mätningarna i stort det verkliga valresultatet.

Det finns mycket som tyder på att mätningarna prickar rätt också i finalomgången. Det franska valsystemet skiljer sig stort från det amerikanska.

Dessutom håller inte fransmännen tillbaka med att berätta vem de tänker rösta på. Det gäller också Le Pens sympatisörer.

Däremot kan ett lågt valdeltagande resultera i att Macrons segermarginal inte bli lika stor som mätningarna ger vid handen.

2. Valdeltagandet?

Valdeltagandet kommer att spela en stor roll för slutresultatet.

Många fransmän vill varken rösta på Macron eller Le Pen. En stor del av dem kommer ändå att ge sin röst till Macron för att hindra Le Pen från att bli president.

Frågan är hur många av dessa motvilliga väljare som verkligen går till valurnorna i ett regnsjukt Frankrike.

I Frankrike kan man under dagen följa själva valdeltagandet.

Klockan tolv hade 28,23 procent av de röstberättigade röstat – det är något lägre än i den andra omgången 2012 (30,66).

Id-kort för presidentvalet i Frankrike.
Väljarna har med sig ett kort som visar att man har rösträtt. Id-kort för presidentvalet i Frankrike. Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike,Marine Le Pen,Emmanuel Macron

Men många fransmän taktiserar och släpar sig till vallokalen bara ifall de märker att valdeltagandet på eftermiddagen är mycket lågt.

I den första omgången låg valdeltagandet på 78 procent. Det är högt med tanke på att det inte är alldeles lätt att rösta i Frankrike.

Det finns ingen förhandsröstning och på valdagen måste man rösta på den ort där man är registrerad eller så kan man genom en fullmakt låta någon rösta för en.

För att överhuvudtaget få vara med och välja president måste man i slutet av fjolåret ha registrerat sig som väljare.

3. Klockan nio finsk tid smäller det!

I Frankrike görs inga vallokalsundersökningar för att inte påverka väljarnas röstningsbeteende.

Presidentkandidaterna får inte heller kampanja varken på lördag eller på söndag.

De två kandidaterna får uttala sig först efter att vallokalerna har stängt, vilket de gör klockan 20 lokal tid, det vill säga klockan 21 finsk tid.

Genast efter att vallokalen stängs publicerar en prognos som baserar sig på faktiska röster från upp till 500 vallokaler runt om i landet.

Enligt tradition kan segraren utropas i samband med att den första prognosen publiceras klockan 21 finsk tid.

Läs mera:

Le Pen eller Macron? Därför borde du bry dig om franska presidentvalet i dag

Fransmännen avgör på söndag vem som ska bli deras nästa president och samtidigt en stark påverkare i EU. Yle Nyheter guidar dig inför valet och ger dig förklaringarna du behöver.