Hoppa till huvudinnehåll

Författare våndas över Göteborgs bokmässa – är bojkott svaret?

Författaren Tatjana Brandt.
Beslutet om Göteborgs bokmässa handlar om principer, säger Tatjana Brandt. Författaren Tatjana Brandt. Bild: Yle / Eva Lamppu tatjana brandt

Finlandssvenska författare våndas på grund av Göteborgs bokmässa. Arrangörerna tillåter en högerextrem tidning delta i mässan och många branschproffs backar. Bojkott känns spontant rätt för Tatjana Brandt, men är det klokt?

- Jag är upprörd och arg på arrangörerna. Det är inte alls omdömesgillt att de släpper in en högerextrem aktör. De uppfattar sig som en marknadsplats, men de borde ta ett redaktionellt ansvar, säger Brandt.

- De menar att de försvarar yttrandefriheten, men enligt mig är förintelseförnekande inte en åsikt, det är att fara fram med osanning.

Aktivism mot aktivism?

Kring 150 författare och andra branschproffs, främst i Sverige, tänker bojkotta höstens bokmässa eftersom arrangören liksom ifjol också i år låter den högextrema tidningen Nya Tider delta.

Redan ifjol väckte tidningens medverkan skarp kritik. Tidningen har också kopplats till en aktion där högerextremister skrämmer journalister med hembesök och uppmanar folk att göra likadant.

Arrangören har för sin del hänvisat till lagen och att tidningen inte har fällts för brott.

- Gränsen för att få ställa ut går vid svensk lag, men arrangören väger också in bredd och relevans, skrev Birgitta Jacobsson Ekblom per epost till Svenska Yle i april.

Brandt ser tidningen som aktivism.

- Det är mycket som talar för att bojkott är klokt. Det som talar för att handla annorlunda är att man då svarar på aktivism med aktivism istället för med dialog och litteratur och kultur, säger Brandt.

Ska Brandt offra sin essädebut?

Tatjana Brandt debuterade 2001 med ett diktverk och ska i höst ge ut en essäbok. Överlag kan bokmässan anses vara ett livsviktigt forum för en finlandssvensk författare, och särskilt för dem som är aktuella med nya verk.

Har du mera på spel än dina finlandssvenska kollegor?

- Förstås har man mycket på spel. Jag har skrivit mycket akademisk text och sånt som riktar sig till en mindre publik och nu har jag skrivit en bok som riktar sig utåt som skulle kunna nå en större grupp läsare. Då känns det smärtsamt, säger Brandt.

- Jag är så fruktansvärt okänd i Sverige. Om jag protesterar så har ingen en aning om det. Det känns som ett ganska tandlöst vapen.

Jag känner inte att en bojkott för min del skulle betyda att få min röst hörd utan snarare att jag inte skulle höras alls.― Författaren Johanna Holmström

Författarkollegan Johanna Holmström har resonerat just så här. Hon deltar eftersom en protest skulle gå de flesta obemärkt förbi.

- Det här är trots allt mitt levebröd och ingen nazist ska hindra mig från att gå till jobbet. Jag känner inte att en bojkott för min del skulle betyda att få min röst hörd utan snarare att jag inte skulle höras alls, skriver Holmström till mig per epost.

författare
Det känns obekvämt att åka till Göteborgs bokmässa och att vara tvungen att motivera varför, säger Johanna Holmström. författare Bild: Yle/Mikael Kokkola Johanna Holmström,mjk

Adrian Perera ska debutera med en diktsamling, men väljer att inte delta.

- Jag sympatistrejkar med de författare som känner sig hotade av den högerextrema Nya Tider. Jag använder ordet strejk eftersom det från början handlade om arbetare som känner sig otrygga på sin arbetsplats, bokmässan, säger Perera.

Adrian Perera
Adrian Perera Adrian Perera Bild: Ylva Perera arvid mörnetävlingen

Alla som berörs av bokmässan, det vill säga har blivit inbjudna att delta, våndas, säger Tatjana Brandt.

- Grejen är den att hur man än gör så blir det egentligen dåligt, säger Brandt.

Läs mera:

Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

I fredags publicerades en lista med över hundra namn på författare som meddelade att de inte kommer till Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats.

Läs också