Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Frosterus-Segerstråle var mor och konstnär - åtta barn hindrade inte karriären

utställning med Hanna Frosterus-Segerstråles konst
utställning med Hanna Frosterus-Segerstråles konst Bild: Yle/Helena von Alfthan Hanna Frosterus-Segerstråle,Borgå museum,margaretha jämbäck

Borgåkonstnären Hanna Frosterus-Segerstråle fick hjälp av sin mamma och förståelse av sin man. Det gjorde en konstnärskarriär möjlig. Hon skulle i år fylla 150 år och är aktuell med en utställning på Borgå museum.

Hanna Frosterus-Segerstråle studerade i Paris och fick erkännande för sin konst redan som mycket ung. Men att jobba som kvinnlig konstnär som en gift kvinna med åtta barn var en utmaning.

- För många kvinnliga konstnärer gick det så att de kunde fungera som konstnär som ogifta, men om de gifte sig så måste de avstå från konsten. Man sade ofta att bröllopet på sätt och vis var graven för konstnärskapet. Men Hanna hade en förstående man, Albert Segerstråle förstod vad hon ville arbeta med.

till vänster om Museilektor Margaretha Jämbäck Hanna Frosterus-Segerstråles självporträtt, till höger porträtt på hennes barn.
Till vänster Hanna Frosterus-Segerstråles självporträtt, till höger om Margaretha Jämbäck tavlan "Hannas tre äldsta", där barnen Ingrid, Lennart och Ellen stått modell. till vänster om Museilektor Margaretha Jämbäck Hanna Frosterus-Segerstråles självporträtt, till höger porträtt på hennes barn. Bild: Yle/Helena von Alfthan Hanna Frosterus-Segerstråle,margaretha jämbäck

Mamman Lina Frosterus var också en stor hjälp, och familjen hade barnflickor. Men ändå säger museilektor Margaretha Jämbäck att det var en bragd att kunna fortsätta som konstnär med åtta barn.

- Det var så lång tid hon var mamma, då fick hon hålla helt konkret till i barnkammaren. Men man ska inte glömma bort att hon hela tiden kunde delta aktivt i årliga utställningar i Helsingfors. Hon föll inte helt av konstnärslivet, säger Jämbäck.

"I barnkammaren" heter den här akvarellen av Hanna Frosterus-Segerstråle, där hennes barn leker i barnkammaren.
"I barnkammaren" från 1899. "I barnkammaren" heter den här akvarellen av Hanna Frosterus-Segerstråle, där hennes barn leker i barnkammaren. Bild: Borgå museum/ Matias Uusikylä Hanna Frosterus-Segerstråle

Hanna Frosterus-Segerstråle tillbringade som ung sina somrar på Bosgård, och 1902 flyttade hon permanent till Borgå. Hon föddes för 150 år sedan och därför visar Borgå museum hennes konst på en utställning med titeln "Målarinnan i barnkammaren".

"Ingrid och Ellen dukar sommarbordet" heter den här akvarellmålningen från 1901
"Ingrid och Ellen dukar sommarbordet" heter den här akvarellmålningen från 1901. "Ingrid och Ellen dukar sommarbordet" heter den här akvarellmålningen från 1901 Bild: Yle/Helena von Alfthan Hanna Frosterus-Segerstråle

Barnen blev ett viktigt motiv för Hanna Frosterus-Segerstråle.
Hennes akvareller påminner om Carl Larssons, motivet är barn i ett ljust inrett hem.

- Carl Larsson är lite tidigare men jo det finns en koppling. Hon kände till Carl Larssons konst och beundrade den. Dessutom hade Frosterus-Segerstråle lite samma inredningsideal som Carl Larsson och hans fru Karin. Man tog in ljusa möbler och möblerade lite okonventionellt, där finns också på det sättet en parallell, säger Jämbäck.

Utställningen "Målarinnan i barnkammaren" håller öppet till den 11 juni på Borgå museum. Förutom tavlor, visas på utställningen också Hanna Frosterus-Segerstråles illustrationer och de böcker hon skrev.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland