Hoppa till huvudinnehåll

Här är kandidaterna i De grönas ordförandeval

Kandidaterna i De grönas ordförandeval
Kandidaterna i De grönas ordförandeval Bild: Yle, Lehtikuva, Sebastian Dahlström de gröna

Fyra riksdagsledamöter, en vice ordförande och en fullmäktigeledamot kandiderar om De grönas ordförandeskap. Här presenterar vi kandidaterna, i alfabetisk ordning.

Touko Aalto

33-årige Touko Aalto är riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Jyväskylä. Aalto är född i Nyslott.

Aalto säger sig vilja försvara de svagare i samhället och jobba för en ren miljö och ett rent klimat för kommande generationer.

Touko Aalto har skägg och är klädd i skärmmössa och kostymjacka.
Touko Aalto har skägg och är klädd i skärmmössa och kostymjacka. Bild: Lehtikuva LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Touko Aalto

Aalto är en färgglad debattör som skiljer sig från den traditionella bilden av en grön man. Han har sagt att han vill föra ut partiets ideal också på landsbygden.

Aaltos kampanj får vind i seglen av det utmärkta resultatet i kommunalvalet. De gröna blev största parti i Jyväskylä och Aalto var överlägsen röstetta i staden.

Mika Flöjt

42-årige Mika Flöjt är fullmäktigeledamot från Kuusamo och forskare samt frilansare.

Flöjt har en lång erfarenhet av miljöskyddsarbete och har den senaste tiden speciellt satt sig in i gruv- och energifrågor.

Porträtt av Mika Flöjt
Porträtt av Mika Flöjt Bild: Lehtikuva Mika Flöjt,Gröna förbundet

Flöjt säger sig medföra en nordlig dimension till kampen om ordförandeskapet. Han fick flest röster i kommunalvalet i Kuusamo.

Emma Kari

33-åriga Emma Kari är riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Helsingfors. Kari är född i Esbo.

Kari kallar sig för passionerad miljöskyddare. Hon säger att samhället mäts i hur väl vi behandlar de svagare. Hon vill satsa på utbildning och småbarnsfostran.

De Grönas Emma Kari
De Grönas Emma Kari Bild: YLE/Malin Ekholm Emma Kari

I kommunalvalet klarade sig Kari bra. Hon fick näst mest röster av De gröna i Helsingfors efter Anni Sinnemäki. Kari har ett brett stöd i hela huvudstadsregionen.

Krista Mikkonen

44-åriga Krista Mikkonen är riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Joensuu. Mikkonen är född i Fredrikshamn.

Mikkonen beskriver sig som starkt grön. Hon vill ha ett jämlikt Finland som tar hand om miljön, skyddar naturen, tar hand om de svagaste och bekämpar fattigdom.

Närbild av Krista Mikkonen som har kort blont hår, glasögon och stora örhängen.
Närbild av Krista Mikkonen som har kort blont hår, glasögon och stora örhängen. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Krista Mikkonen

Kommunalvalet var en framgång för Mikkonen, som var röstetta bland De gröna i Joensuu. Joensuu är en stad med stark grön prägel.

Maria Ohisalo

32-åriga Maria Ohisalo är fullmäktigeledamot från Helsingfors. Hon är vice ordförande för De gröna.

Ohisalo vill kombinera social rättvisa med ekologisk hållbarhet. En människa som mår bra kan enligt Ohisalo bättre värna om den omgivande världens välmående.

Maria Ohisalo på Tölö torg
Maria Ohisalo på Tölö torg Bild: Yle/ AG Karlsson maria ohisalo

Ohisalo blev invald som fjärde bäst av De gröna i kommunalvalet i Helsingfors. Ohisalo har god kontakt till unga partimedlemmar efter sin tid som ordförande för ungdoms- och studerandeförbundet.

Olli-Poika Parviainen

36-årige Olli-Poika Parviainen är riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Tammerfors. Parviainen är född i Raumo.

Parviainen jobbar för att åstadkomma ett bättre Finland för nuvarande och kommande generationer. Han vill att Finland ska vara internationellt, att miljön ska vara ren och människorna jämlika.

Bild på en politiker.
Bild på en politiker. Bild: De Gröna olli-poika parviainen

Parviainen blev invald i fullmäktige i Tammerfors med 1 054 röster. Ledarskapsuppdrag är bekanta för honom då han lett partiets fullmäktigegrupp och fungerat som vice borgmästare i staden.

Läs mera:

De gröna väljer ordförande med vind i seglen

Tidsfristen för att nominera kandidater för De grönas partiordförandeval går ut på söndag. Hittills är fem kandidater offentliggjorda. De är Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo och Olli-Poika Parviainen. Emma Kari anses av många vara favorit i ordförandevalet.

Tillägg 10.5 klockan 20:57: Mika Flöjt kandiderar också. Hans uppgifter lades till.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes