Hoppa till huvudinnehåll

Iltalehtis chefredaktör om politikers förundran: Rikta fokus på innehållet i artikeln

Kari Kivelä
Iltalehtis chefredaktör Kari Kivelä Kari Kivelä Bild: Yle Iltalehti,kari kivelä

Iltalehtis chefredaktör Kari Kivelä försvarar en artikel där det sägs att det finns stora meningsskiljaktigheter mellan presidenten och riksdagen i fråga om säkerhetspolitiken.

Iltalehtis artikel publicerades i lördags.

Samma dag skrev president Sauli Niinistö på presidentens kanslis nätsidor att det inte finns några motsättningar. Niinistö konstaterade också att skribenten på Iltalehti, redaktören Olli Ainola, trots en förfrågan inte varit redo att diskutera frågan med presidenten.

Också tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) förundrade sig över Iltalehtis artikel.

Kivelä, som har kommenterat det hela för Yle via e-post, ger bara några få kommentarer.

- I Olli Ainolas artikel kommer det klart fram hur svårt det har varit för presidenten, regeringen och riksdagen att hitta gemensamma formuleringar. Det har varit besvärligt att enas kring en gemensam ståndpunkt i frågan om stöd till de baltiska länderna i fall av en militär konflikt - alltså att formulera en gemensam syn på och tolkning av Lissabonfördraget.

- Man får hoppas att en förtjänstfull artikel blir noggrant läst
och att en diskussion som fokuserar på innehållet skulle fortsätta, konstaterar Kivelä i sitt e-postsvar.

Var står Finland?

Konflikten gäller enligt Iltalehtis artikel huruvida Finland står sida vid sida med de övriga EU-länderna och Nato då det gäller militärt försvar av Baltikum.

Enligt artikeln vill vänstern och en del av centern förbjuda möjligheten att ge Estland militär hjälp.

Väckte kommentarer också i Estland

Också Estland har reagerat på ordväxlingen i finland.

Enligt tidningen Postimees har nyheten kommenterats på Facebook av bland annat Estlands försvarsminister Margus Tsahkna och parlamentsledamot Marko Mihkelson.

- Finland hör inte till Nato, men jag lugnar våra finländska vänner med att säga att det inte finns grund till oro, Estland kommer nog till undsättning om Finland hotas, skriver Tsahkna enligt Postimees.

Läs också