Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Markkanen står över NBA-klubbarnas tester – tyder på höga förväntningar

Basketspelaren Lauri Markanen
Lauri Markkanen. Basketspelaren Lauri Markanen Bild: All Over Press Lauri Markkanen

Baskettalangen Lauri Markkanen kommer inte att delta i NBA:s så kallade Draft Combine, där spelarna som deltar i årets draft-tillfälle testas av klubbarna i ligan. Ovanligt? Nej – när det kommer till storlöften.

Det är Markkanens agent som meddelar att talangen kommer att stå över samtliga tester. Under evenemanget vägs, mäts och testas talangerna i olika övningar.

– Orsaken är att vi inte upplever att det är i Lauris intresse att delta. Han kommer att fortsätta träna och är beredd att ställa upp för intervjuer med lag, säger spelarens agent Michael Lelchitski.

Spelare kan också välja att stå över endast delar av Combine-evenemanget, men Markkanen kommer med andra ord inte att medverka över huvudtaget.

Unikt för NBA

I motsats till NFL och NHL, där den årliga Draft Combine räknas som ett av de viktigaste evenemangen för juniorerna att delta i, är det inte ovanligt för högt rankade baskettalanger att stå över NBA:s combine.

Tidigare meddelade också topp 3-rankade Lonzo Ball att han står över testerna.

Orsaken? Storlöftena inget att vinna – men allt att förlora. I det här laget förväntas klubbarna veta ganska exakt vem de vill välja, och samtidigt vill spelarna inte avslöja svagheter som klubbarna kan ha missat.

Patrik Laine testas under NHL Scouting Combine 2016.
Patrik Laine under sin egen NHL Scouting Combine, som motsvarar NBA:s evenemang. Patrik Laine testas under NHL Scouting Combine 2016. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine,NHL Entry Draft,NHL Entry Draft 2016

– Agenterna vill inte att deras adepter går igenom de här otroligt påfrestande medicinska testerna som NBA tvingar Combine-deltagarna att göra. Ifall lagen hittar något de inte tycker om så kan spelaren falla drastiskt i draften, förklarar skribenten Jonathan Givony på sajten Draftexpress.

Draften påverkar sedan hur stor nykomlingens lön blir. Ju tidigare en spelare draftas, desto högre är också lönen – och agentens provision.

I fjol stod totalt tre spelare över Draft Combine; Ben Simmons, Domantas Sabonis och Dejounte Murray. Samtliga spelare draftades i den första rundan.

I klarspråk betyder Lauri Markkanens beslut att finländaren förväntas gå tidigt i sommarens NBA-draft.

Källor: STT, Draftexpress

Läs också

Nyligen publicerat - Sport