Hoppa till huvudinnehåll

Märta Westerlund: Sluta styra över min framtid

Märta Westerlund
Märta Westerlund Bild: Yle/Kalle Ranta MGP Finland,MGP,Norsk Melodi Grand Prix,x3m morgon

Jag är nybliven student och det är dags för mig att söka vidare. Valmöjligheterna är oändliga. Det känns som en igenvuxen djungel där jag som nybliven 19-åring borde hitta rätt. Helst på första försöket.

Jag blir uppmanad att inte övertänka.

- Du har otroliga möjligheter. Välj ett ämne som ens en gnutta intresserar dig. Det du väljer idag styr inte vad du arbetar med i framtiden.

Jag kommer ihåg att det var skönt att höra. Men var min lärare för optimistisk? Hur länge har jag möjligheten att ändra mig? Eller finns det ens en möjlighet?

Jag väljer att byta väg

Jag vantrivs med mina studier och ser ingen framtid inom yrket så jag väljer att byta linje.

Det är orättvist. Jag vill hitta en väg som passar mig.

Jag känner mig otacksam och misslyckad. Jag gör fel. Det finns inte spelrum för att ångra sig.

Systemet säger att jag ska avlägga mina studier inom utsatt tid. Om jag bönar och ber får jag några bonusår. Sedan är det klappat och klart. Inget rum för förändring eller klagomål.

Jag förväntas arbeta med mitt yrke så länge jag är arbetsför. Ett yrke som jag är tvungen att välja då jag är 19 år gammal.

Det är inte såhär framtiden ser ut

Framtiden säger att jag bör värna om min psykiska hälsa. Jag ska vara flexibel och våga vara mångsysslare. I mina öron låter det som om framtiden vill säga mig att jag ska arbeta med något jag trivs med.

Jag ska vara flexibel vilket för mig betyder att jag måste få ha möjlighet att byta inriktning. Det måste få ta tid att hitta rätt och få utveckla mig som individ.

Jag upplever att samhället jobbar mot mig i den här frågan. Om jag vill uppnå definitionen på den perfekta eleven finns det inget rum för förändring.

Efter andra stadiet ska jag välja en utbildning. Den ska jag slutföra inom utsatt tid och därefter hitta ett jobb jag trivs med. Det är vägen staten vill att jag ska gå.

Jag blir uppmanad att inte övertänka.

Det är orättvist. Jag vill hitta en väg som passar mig. Men hur ska jag veta vilken som är den rätta vägen till det rätta yrket. Jag kan inte ens garantera att yrket existerar om tio år.

Det finns ramar och färdiga planer över hur mitt liv borde levas. Jag blir tvungen att bryta det heliga mönstret och byta utbildning.

Jag försöker skapa ett liv som jag vill leva. Ett liv där jag sysselsätter mig med något som känns viktigt för mig. Ett liv där jag känner att jag gör rätt.

"Det du väljer idag styr inte vad du arbetar med i framtiden."

Tänk om våra politiker också skulle tänka så.