Hoppa till huvudinnehåll

Motionsjippo samlade folk i Kristinestad

Folk spelar innebandy på gatan i Kristinestad under ett motionsjippo i staden.
Folk spelar innebandy på gatan i Kristinestad under ett motionsjippo i staden. Bild: Yle/Juho Karlsson motion,Kristinestad,Österbotten,jippo

På söndagen ordnades ett motionsjippo i Kristinestad där så väl unga som lite äldre deltog. Tyngdlyftaren Fredrik Smulter var ett av dragplåstren.

- Jag blev tillfrågad och så kom jag, inte är det svårare än det, säger Smulter med ett skratt.

Smulter fick visa sin styrka för publiken, med lite ”lättare” vikter än han är van med. Dryga 220 kg var inget problem. Tjuren från Malax trivdes bra i Kristinestad.

- Det är en otroligt fin stad, lite gammaldags, välskött och fin och motion är ju bra. Det är två fina saker som kombineras, en vacker vårstad och ett bra jippo.

Fredrik Smulter sparkar en fotboll under motionsjippot i Kristinestad.
Fredrik Smulter fick också visa upp sina fotbollstalanger. Fredrik Smulter sparkar en fotboll under motionsjippot i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Fredrik Smulter,fotboll,Kristinestad,Österbotten,motion,motionsjippo

Ska få folk att röra på sig

Motionsjippot ordnades av Kristinestads bildnings- och fritidscentral i ett samarbete med ortens föreningar och tanken var att få folk att röra på sig mera. På programmet stod bland annat innebandyturneringar, gymnastikuppvisningar och motionslopp.

- Det finns en stor grupp som är passiva och de är svåra att få intresserade av att röra på sig. Det här hoppas vi är ett sätt att väcka folk och få dem att tänka på motion. Motion och träning ska vara roligt och då kan man göra ett jippo kring det hela, säger Anders Wahlberg, verksamhetsledare för idrott och simhall i Kristinestad.

Kimmo Yli-Valkama står med dottern Ines framför en rad med hinder.
Kimmo Yli-Valkama med dottern Ines. Kimmo Yli-Valkama står med dottern Ines framför en rad med hinder. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,Österbotten,motion,motionsjippo

Kristinestadsbon Kimmo Ylivalkama hade tagit sig till jippot med sin familj och han medger att han skulle kunna motionera mera.

- Själv är jag inte så aktiv som man borde vara.

Skulle du vilja vara aktivare?

- Ja, det skulle jag nog vilja, men det är svårt att ta sig i kragen.

Idrottare premierades

Under evenemanget premierades också lokala idrottare och till årets förening i staden valdes Lappfjärds Gymnastikförening. Nioåriga Alexandra Engelholm är en av många ivriga gymnastikutövare i staden.

Vad tycker du om att det ordnas ett motionsjippo här i Kristinestad?

- Det är bra.

Tycker du att det borde ordnas likadana jippon oftare?

- Jo.

Flickor från Lappfjärds gymnastikförening uppställda på rad.
Flickor från Lappfjärds Gymnastikförening. Flickor från Lappfjärds gymnastikförening uppställda på rad. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,Österbotten,gymnastik,motion,motionsjippo

Enligt Wahlberg så är det mycket möjligt att motionsjippot får en fortsättning.

- Vi har nog lite planer. I höst ska det bli hälsotemadag, så nog blir det en fortsättning.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten