Hoppa till huvudinnehåll

Smulter: Får jag vara frisk och fet så gör jag detta i många år ännu

Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad.
Fredrik Smulter i Rådhusparken i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Fredrik Smulter,Kristinestad,Österbotten,styrkelyft

Fredrik Smulter är i sitt livs form och siktar på nytt världsrekord senare i sommar. Tanken att sluta har inte slagit honom ännu.

- Så länge jag håller mig någorlunda överviktig så är jag så här stark. Får jag vara frisk och fet så gör jag det här i många år ännu, säger han.

Och det finns all orsak att göra det. För några dagar sedan lade han upp en video på Instagram där han lyfte nytt personbästa i klassisk bänkpress, 301,5 kg. Den magiska gränsen på 300 kg i en tävling lockar, men det är ingen lätt uppgift.

- Nog hägrar det, men det skulle krävas en liten nivåhöjning. Förra gången jag var i så här god form så skulle jag ha varit god för 290 kg på tävling. Att höja sig ännu tio kilo och då är det fråga om ny styrka på en 34-åring, inte säger jag att det är omöjligt, men det är väldigt svårt.

Öppna Instagram-inlägget

Världsrekord och EM-guld som mål

I augusti är det dags för EM-tävlingar i klassisk bänkpress på hemmaplan och där är målet klart.

- Där ska jag vinna och försöka utmana världsrekordet som är 283 kg just nu. Det har jag gjort på träning men träning är alltid träning.

Under vinterhalvåret har styrkelyftningssatsningen rubbats av att han vid sidan om tränat Malax IF:s herrlag i ishockey. Och med framgång kan tilläggas. Laget steg till division två under Smulters ledning.

Men även om att vara tränare för ett ishockeylag påverkar hans satsning på bänkpress är det en del av hans nya filosofi.

- Jag försöker mer njuta av allt det här som jag byggt upp under 20 år. Njuter man av livet så kan man vara hockeytränare emellanåt. Jag vill komma tillbaka till idrottens grunder, jag vill verkligen njuta av det jag håller på med. Det blev väldigt stor press där ett tag och det var roligt på sitt sätt, men nu vill jag på ett annat sätt ta an idrotten.

Läs också