Hoppa till huvudinnehåll

Svenska pendlare knäckta på id-kontroller - nu avskaffas de

Säkerhetspersonal kontrollerar människors personhandlingar vid Kastrup tågstation.
Säkerhetspersonal kontrollerar människors personhandlingar vid Kastrup tågstation, strax utanför Köpenhamn. Säkerhetspersonal kontrollerar människors personhandlingar vid Kastrup tågstation. Bild: EPA/NILS MEILVANG identifikationskontroll

Asylsökarna blev för många för Sverige hösten 2015. Sverige införde tillfälliga id-kontroller och gränskontroller för att minska antalet asylsökande. Nu slopas id-kontrollerna, medan gränskontrollerna skärps.

Svenska flyktingsmottagningssystemet blev överbelastat hösten 2015. Under tre höstmånader kom över 100 000 asylsökande till Sverige.

Bara i oktober anlände 39 000 asylsökande till Sverige. Det är 7 000 asylsökande fler än det kom till Finland under hela år 2015.

Situationen blev ohållbar ansåg statsminister Stefan Löfven.

- Vi måste ha ordning och reda vid gränserna, sade Stefan Löfven.

Sverige införde tillfälliga id-kontroller och gränskontroller i november 2015. Målet var att kraftigt minska antalet asylsökande och få dem att söka sig till andra länder.

I december 2015 kom betydligt färre asylsökande till Sverige. Men även högljudd kritik hördes.

Man vet aldrig när man kommer hem eller när man kan hämta barnen på dagis― Pendlare Fredrik Kartberg

Pendlare fick längre resor

Pendlarna kritiserade kraftigt de nya kontrollerna, eftersom arbetsresorna blev längre.

– Man vet aldrig när man kommer hem eller när man kan hämta barnen på dagis, säger pendlaren Fredrik Kartberg.

Resan mellan Köpenhamn och Malmö tog tidigare 34 minuter enligt tidtabellen, med id-kontroller gick cirka 57 minuter till samma resa.

Tidigare kunde pendlarna sitta kvar på samma tåg från Köpenhamn till Malmö, nu måste de byta tåg på Kastrup för att gå igenom id-kontrollen.

Id-kontrollerna gör att frustrationen växer i gränskontrollernas Öresund.

– Jag har till och med vänner som har sagt upp sig från jobb i Köpenhamn för att det tar för lång tid, säger resenären Malin Stegerling.

Regionen drabbas

Öresundsbron har skapat en arbetsmarknad för svenskar i Danmark. Uppskattningsvis 15 000 personer pendlar över Öresund dagligen, 90 procent av dem bor i Sverige och jobbar i Danmark. Innan bron öppnades var det cirka 2 000 pendlare.

Solen går ner över Öresundsbron mellan Sverige och Danmark
Solen går ner över Öresundsbron mellan Sverige och Danmark Bild: EPA/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT Öresundsbron
Vi riskerar att kastas 15 år tillbaka i tiden då vi inte hade en Öresundsbro― Daniel Persson, utvecklingschef på Region Skåne

Men nu ser vissa med oro på hur det kommer att gå för den gemensamma arbetsmarknaden och i förlängningen den ekonomiska tillväxten i regionen.

– Vi riskerar att kastas 15 år tillbaka i tiden då vi inte hade en Öresundsbro. Vi ser ju att det är 300 000 färre jobb som nås inom en timme från Malmö centralstation, säger Daniel Persson som är utvecklingschef på Region Skåne.

Öresundsregionen har även fått högteknologiska forskningsprojekt delvis tack vare Öresundsbron. European Spallation Source, en investering på nästan 1,9 miljarder euro etablerades i Lund.

Sedan bron blev kvar har över 50 huvudkontor och specialistkontor etablerats i Malmö.

Polisen bemannar gränskontrollen

Men det är inte bara pendlarna som klagar, även polisen har märkt att gränskontrollerna slukar resurser.

Vi har överkompetenta medarbetare som står nere vid gränsen― Patric Heimbrand, polisområdeschef nordvästra Skåne

Ansvaret för att bemanna gränserna mellan Danmark och Sverige ligger på den svenska polisen. Erfarna brottsutredare och spanare har kommenderats till uppgifter inom gränskontrollen.

– Vi har överkompetenta medarbetare som står nere vid gränsen. Förutom att det skapar en frustration hos dem så skapar det ju ett hål efter dem här hemma på hemmaplan, säger Patric Heimbrand polisområdeschef i nordvästra Skåne.

– Vi hade behövt deras kompetens i det de kan som bäst, säger Patric Heimbrand polisområdeschef i nordvästra Skåne.

Han anser att gränskontrollerna påverkar förmågan till brottsförebyggande arbetet.

– Men kan vi inte vara där på torgen och fånga upp ungdomarna, kan vi inte vara där och jaga de som säljer narkotika bland annat, så kommer det att få långsiktiga effekter, säger Heimbrand.

Regeringen nöjd: Gränskontroller är effektiva

Sveriges regering menar att skärpt kontroll vid gränser ger resultat.

Svensk polis kollar fordon som anländer till hamnen i Trelleborg, efter att Svenska regeringen infört tillfälliga id- och gränskontrioller.
Svensk polis kollar fordon som anländer till hamnen i Trelleborg, efter att Svenska regeringen infört tillfälliga id- och gränskontrioller. Bild: EPA/BERND WUESTNECK polisväsen,Sverige

Enligt inrikesminister Anders Ygeman är det kontrollerna som minskat inflödet av flyktingar till Sverige.

– På det sättet vet vi att gränskontrollerna har varit effektiva, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I år förväntas Sverige ta emot 31 000 asylsökande, enligt Migrationsverket.

Id-kontroller avskaffas-gränskontroller skärps

I början av maj kom Sveriges regering med beskedet att id-kontrollerna som sker på den danska sidan när passagerare reser mellan Sverige och Danmark avskaffas.

Svenska pendlare är mycket nöjda med beskedet.

Medan pendlarna jublar är polisen oroad över hur den ska klara av skärpta gränskontroller.

Tisdagen den 9:e maj klockan 19:00 visar Spotlight ”När gränsen är nådd”, ett program av Sveriges Televisions Uppdrag granskning. De nordiska publice-service bolagen SVT, DR, NRK och Svenska Yle har i år haft en gemensam granskning av gränser.